A mai napig nem találják az elrejtett kincseket  – a Kisnánai vár tele van meglepetéssel

A Kisnánai vár mára az ország egyik legszebb és legizgalmasabb vára. Nem is csoda, hiszen rengeteg legendája van. Az egyik okán előszeretettel járnak oda a turisták, ugyanis ha igaz a történet, akkor a vár ura, Móré László a falakon belül ásta el temérdek kincsét a törökök elől. Egy biztos: maga a vár a kincs, amiért érdemes oda ellátogatni. Meg az alvó sárkányhoz.

Amint meglátja az ember a gótikus templomtornyot, átsétál a felvonóhídon, megérkezik a középkorba. Tíz évvel ezelőtt gyönyörűen felújították a várat, parkosították a környéket, amit egy igazán mesebeli helyszínné varázsolták.

A mai Kisnána elődje, Egyházasnána már a 12. században létezett. Az ország egyik legelőkelőbb származású nemzetségének, az Abáknak a birtoka volt. Első tulajdonosa Csobánka Pál volt. 1325-ben Kompolti István felépíttette az udvarházát és kibővítette a már meglévő templomot. A 15. században tovább csinosítgatták a templomot és egy új, emeletes udvarház is épült. A későbbi leszármazottak pedig kőfalakat és kő kaputornyot is építettek.

Miután a Kompolti család 1521-ben kihalt, rokonaik, a Guti Országh család örökölte a palotát. Nekik köszönhető a borospince és hogy a gótikusból reneszánsz stílusra váltottak.

A következő várúr 1543-ban Losonczy István lett, aki Csulai Móré Lászlónak adta át a várat, aki a leghíresebb legenda főszereplője.

Lapozz tovább a galériához, ahol a cikk folytatódik!

Móré kincse 1542-ben a Délvidék hajdani ura, a rablólovag Móré László a nánai várba érkezik, méghozzá több szekérnyi kinccsel, amiket a vár titkos pincerendszerében rejt el. Viszont továbbra is szeret rabolni, így amikor csak lehetősége nyílik, kirabolja a kereskedőket, a törököket és Bali budai pasa karavánját is, aki ezért sereget küldött a vár ellen. Az ostrom sikeresnek bizonyult, ezért Móré aranyat szór az ostromlók közé. Amíg a janicsárok a pénzt szedegették össze, maradt annyi ideje, hogy fiaival együtt elmeneküljön. Balszerencséjükre nem jutottak messze, elfogták őket és Móré az isztambuli Héttorony foglya lett. A nánai vár pedig azóta is őrzi a kincseit. – áll a vár honlapján. A török uralom után több birtokos kezébe került a palota, de már senki sem lakott ott. Idővel a helyiek elhordták a köveket, és építőanyagként használták fel.
Kattints a további képekért!

Ha hiszel a szellemekben, akkor ne menj sötétedés után a siroki vár közelébe. Készen állsz egy szívfacsaró és félelmetes legendára?

leadkép: instagram

Oldalak