Gyönyörű romvárosok és tűzforró sivatag - Lenyűgöző világörökségi helyszínek

Nemrég 21 új helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája, cikkünkben pedig ezúttal a teljesség igénye nélkül mutatunk be közülük 8 fantasztikus látnivalót!

Szanganeb korallzátony, Dungonab-öböl és Mukkavar-sziget Tengeri Nemzeti Park (Szudán)

A Vörös-tengeri korallzátony 25 kilométerre található a partvidéktől. Élővilága miatt került be a világörökségek közé: nagy számú tengeri tehén él itt, emellett sirályoknak, teknősöknek, cápáknak és egyéb tengeri emlősnek nyújt otthont.

Kancsendzönga Nemzeti Park (India)

A Nepál és India határán fekvő, a Himalája részét képező Kancsendzönga 8586 méteres magasságával a Föld harmadik legmagasabb pontja. Nemzeti parkja az indiai részen húzódik. A hely egy szomorú eseményt is eszünkbe juttathat: 2013 májusában a csúcs meghódítása után itt tűnt el Erőss Zsolt és Kiss Péter.

Mistaken Point, fosszílialelőhely, ökológiai rezervátum (Kanada)

Csaknem 600 millió évvel ezelőtt jött létre Újfundland szigetén ez a 17 kilométer hosszú sziklás partszakasz. Kőzeteiben az ősmaradványok rendkívül sokfélék és igen jó állapotban megmaradtak.

Lut-sivatag (Irán)

Az Irán délkeleti részén húzódó sivatagban olyan forróság tombol, hogy gyakran a 70 fokot is elérheti itt a hőmérséklet. Emellett nem csak a forróság miatt elviselhetetlen a térség: a nyári időszakban rendszeresek errefelé a szélviharok. A szél ereje pedig - ahogyan a képen is látható - különleges vörös homokkő formációkat hoz létre.

Fotók: Huffingtonpost

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!