5 legendás hazai vár

Hazánk sokat megélt történelmi jelentőségű várai remek úti célként szolgálnak egy hétvégi kirándulás alkalmával, hiszen kulturális értékeik mellett, csodálatos kilátásukkal és színes programkínálatukkal visszarepítenek minket a királyok és várvédő hősök nem mindennapi világába. Cikkünkben bemutatunk öt csodálatos hazai erődítményt Sümegtől egészen Egerig!

Sümegi vár és a lovagi játékok

A Sümegi vár hazánk egyik legszebb épen maradt középkori erődje, melyet Szent István ajándékozott a veszprémi püspökségnek. A kopár hegytetőn fekvő vár a XIII. század közepén épült, a tatárjárás idején pedig már különös szerepet játszott az ország és Nyugat-Európa védelmében. Bár Sümeg többször is török kézre került, a magaslati erődítményt nem tudták elfoglalni. A Sümegi vár hazánkban az egyetlen, amely magántőkéből újult meg, hiszen egy közeli hotel tulajdonosa üzemelteti a nevezetességet, ahol színes programkínálattal és lovagi játékokkal várják a látogatókat.

Sárospatak vára és a Rákóczi család

A várkastélyt 1534 és 1542 között Perényi Péter építtette, de az építmény folyamatosan bővült, új bástyákkal és emeletekkel egészítették ki, az évszázadok alatt pedig több híres nemesi család birtokában is volt. Itt tartotta esküvőjét Balassi Bálint Dobó István lányával, de a vár egyik legszebb részének, a Lorántffy-loggiának névadói és a Rákóczi család tagjai is éltek itt. Sárospatak számos jelentős esemény helyszíneként vonult be a történelembe, itt robbant ki például a Wesselényi-féle összeesküvés, itt ajánlották fel az erdélyi fejedelemség címét I. Rákóczi Györgynek és itt hívta össze 1708-ban az országgyűlést II. Rákóczi Ferenc.

Fotó: indafoto.hu, civilzemplen.hu

Oldalak