Utazás

Elképesztő adatok: ennyivel volt melegebb az idei október, mint az elmúlt 30 év átlaga

Az idei október a harmadik legmelegebb volt 1901 óta – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Forró ősz

Az összegzés szerint az októberi középhőmérséklet országos átlagban 14,1 Celsius-fok volt, ami 3,4 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát – írja az MTI.

Országos átlagban a harmadik legmelegebb október volt az idei, de az Alpokalján és helyenként a Dél-Dunántúlon a legmelegebb lett 1901 óta – írták, hozzátéve, hogy az ország legnagyobb részén 13 és 15 fok között alakult a középhőmérséklet, de a déli országrészben többfelé 15 fok felett volt a havi átlagérték.

Az elemzés szerint az 1901 óta legmelegebb szeptemberrel együtt az ősz első két hónapjának átlaga 16,8 fok volt, ami 1,4 fokkal haladja meg a második legmelegebb 1932. és 1942. évi értéket – írták.

Hozzátették: ha a november nem lesz országosan legalább 1,5 fokkal hidegebb, mint az 1991-2020-as átlag, akkor az idei ősz lesz a legmelegebb a XX. század eleje óta.

Az elemzés szerint az októberi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 55,4 milliméter volt, ami átlagközeli érték, 9 százalékkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek 51 milliméteres átlagát. A legkisebb, 20 milliméter alatti havi csapadék az Alföld délkeleti részén esett, míg a csapadékosabb hegyvidékeken 100 milliméter feletti csapadékösszeg is előfordult.

Az év első tíz hónapjának csapadéka országosan közelíti a 600 millimétert, országon belül viszont nagy különbségek alakultak ki. Az Alföld középső és déli részén helyenként még 350 milliméter csapadék sem esett október végéig, míg a legcsapadékosabb Kékestető már elérte az 1134 millimétert – írták.

Idén a szeptember gyakorlatilag "csatlakozott" a nyári hónapok sorába, de az október jelentős részében sem tört ránk a metsző, fogcsikorgató hideg. Mi vár ránk novemberben?

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Lezajlott a 2024-es Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A versenyzők között egy ismerős arc is feltűnt: Kozelkin Natalia nemrég még Jákob Zoltán kegyeiért...
Sztárok
Austin Swift nem pusztán az énekesnő öccse, hanem az egyik „legjobb haverja” is, sőt, akár akár az ikertestvére is lehetne, akkora a hasonlóság közöttük! Olyan kapcsolat van kettejük között, amit...
Lifestyle
Az alvás és az egészség kapcsolata rendkívül bonyolult, egy új tanulmány viszont rávilágított arra, hogy alvási mintázatunk bizony nagyobb hatással lehet általános jólétünkre, mint azt valaha is...