Utazás

160 éve ez a nyilatkozat több millió ember számára mindent megváltoztatott

Az amerikai rabszolga-felszabadítás 160 éve kezdődött.

Egy döntés, ami meghozta a szabadságot

Abraham Lincoln amerikai elnök százhatvan éve, 1862. szeptember 22-én írta alá a rabszolgaság eltörléséhez vezető Előzetes Emancipációs Nyilatkozatot, amely szabadságot ígért a lázadó déli államok fennhatósága alatt élő rabszolgáknak. A polgárháború harmadik évében, 1863. január 1-jén életbe lépő rendelkezés sokkal kevesebb embert érintett, mint általában gondolják, mégis történelmi jelentőségű lett, mert ezzel kezdődött a rabszolgák felszabadításának, az afroamerikaiak emancipációjának folyamata.

Az Egyesült Államokban a szabad munkaerőt foglalkoztató, fejlett északi és a döntően rabszolgatartó, ültetvényes gazdálkodást folytató déli államok hosszú ideje tartó konfliktusa a 19. század közepén egyre élesebbé vált. A republikánus párti Abraham Lincoln 1860. novemberi elnökké választása előre vetítette a polgárháború rémét, hiszen Lincoln pályafutása során erkölcsi és józan gazdasági megfontolások alapján is élesen ellenezte a rabszolgaság intézményét. Úgy vélte, az ország érdekei ellen való, hogy a munkások nem fizetett dolgozókkal kell versenyezzenek, s egy levelében így fogalmazott: „A megosztottság nem tartható fenn. Úgy hiszem, ez a kormány nem tűrheti tovább, hogy az emberek fele rabszolga, másik fele pedig szabad legyen”.

A dokumentum „visszavonhatatlanul és örökre” szabaddá nyilvánított minden olyan személyt, akit a lázadó államokban rabszolgaként tartottak, de akkor nem túl sok embert érintett. Hatálya ugyanis nem terjedt ki azokra az államokra, ahol törvényes volt a rabszolgaság, de az Uniót támogatták, Délen pedig csak az északiak által ellenőrzött területeken érvényesíthették. Ez akkor csak 75 ezer embert jelentett, de ettől kezdve egyre több fekete szökött északra, s az északiak hadisikerei nyomán a háború végéig 3,5 millió rabszolga nyerte el szabadságát.

Két hónappal a háború vége előtt Lincoln úgy nyilatkozott, hogy a rabszolga-felszabadítás volt kormányának legfőbb cselekedete. Az újraválasztása után, 1865. március 4-én rendezett beiktatási ünnepség volt az első, amelyen már színes bőrű vendégek is megjelentek. A rabszolgaság teljes eltörlését az alkotmány 1865. december 18-án életbe lépett 13. módosítása iktatta törvénybe, de ezt Lincoln nem élte meg: 1865. április 15-én gyilkosság áldozata lett. (MTVA Sajtóarchívum)

Dezső Tamás az élővilág és az ember kapcsolódásait vizsgáló Hipotézis: Levél minden című kiállítása szeptember 22-től december 23-ig lesz látható a budapesti Capa Központban.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás