Gluténérzékenységre gyanakszol? Derítsd ki egyszerűen!

Manapság szitokszónak számít a glutén, pedig csak azoknak ajánlott kerülni a fogyasztását, akiknek a szervezete valóban érzékeny rá. Mindjárt el is mondjuk, hogy miért! (x)

Ez okozza a gluténérzékenységet

Először is tisztázzuk azt, hogy mi is az a glutén, amit mindenki kerülni akar! Nem más, mint a búzafélék egyik fehérjéje, másik nevén sikér. E nélkül a fehérje nélkül nem lehet az eddig megszokott, ízlésünknek megfelelő kenyeret sütni. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Ezek közül az előbbi, a gliadin a kiváltó oka a cöliákia (gluténérzékenység) betegségnek.

Egyszerű diagnózis otthon

Igen fontos megkülönböztetni az autoimmun megbetegedést, a gluténérzékenységet (cöliákiát) a különféle gabonaallergiáktól. A betegség kezelése mindkét esetben az élethosszig tartó, speciális diéta, de a kiváltó ok teljesen más. Ha felmerült benned a cöliákia (gluténérzékenység) gyanúja, nem szabad elkezdened a gluténmentes diétát a kivizsgálás előtt, ugyanis az téves diagnózishoz vezethet. Ugyanakkor a Veroval® Gluténérzékenység gyorsteszttel otthoni körülmények között derítheted ki, hogy van-e okod felkészülni a gluténmentes életre.

Ezt a gyorstesztet azzal a céllal fejlesztették ki a HARTMANN szakemberi, hogy a modern diagnosztika pontosságát és biztonságát otthoni, saját használatra is elérhetővé tegyék. A transzglutamináz-antitestek (IgA-antitest) kimutatásán alapul, amelyek a gluténérzékenységre utalhatnak. Alkalmas az első diagnózisra, illetve a terápia folyamatos ellenőrzésére is. Teljesítőképesség-értékelési vizsgálatok alapján a Veroval® Gluténértékenység gyorsteszt pontossága igazoltan több mint 98%-os.

A gluténmentes táplálkozás nem varázsdiéta

Nem fognak azonnal csökkeni a kilók, ha száműzöd ételeidből a glutént, sőt, esetenként a gyártók több zsírt és cukrot használnak, hogy enélkül is elérjék a megfelelő állagot. Ráadásul a gluténmentes jelző nem jelenti azt, hogy az élelmiszer mindenképpen egészséges! A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek például vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de gyakran előfordul a glutént önkéntesen száműzőknél a nem elégséges vas-, rost- és B-vitamin-bevitel.

Ezekre figyelj oda!

Ha az alábbi tüneteket észleled magadon, gyanús, hogy gluténérzékeny vagy:

  • krónikus és/vagy görcsös hasmenés, haspuffadás, hasfájás;
  • hányinger, hányás;
  • emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet;
  • fogzománc hibák, a fogak korai romlása, elsősorban a maradandó metszőfogakon, vízszintesen, szimmetrikusan látható zománc hiba, zománc elszíneződés;
  • visszatérő hólyagok, afták rendszeres megjelenése

Ha ezeket tapasztalod, teszteld magad a Veroval® Gluténérzékenység gyorsteszttel és menj biztosra!

Másra gyanakszol? Teszteld magad!

A Veroval® további gyorstesztjeivel otthon, saját használat során megállapítható a húgyúti fertőzés, a vashiány, a férfi termékenység, az allergia, az antibiotikum szükségessége, a koleszterinszint, a gyomorprobléma, az emésztőrendszer problémái, az alkoholszint, a drogfogyasztás, valamint a korai terhesség is.

Fotó: bigstock.com; Leadfotó: twitter.com

Szólj hozzá Te is!