Kellemetlen tünetek odalent - Ha ezeket tapasztalod, majdnem biztos, hogy felfáztál

A nők egyik legnagyobb ellensége a felfázás, avagy a hólyaghurut. Sokunkat érinti, a kellemetlen tünetek pedig gyakran visszatérnek és súlyosabb szövődményeket is okozhatnak. Az orvosok általában antibiotikumot írnak fel a kezelésére, de még mielőtt dokihoz rohannánk az erős gyógyszerekért, nem árt meggyőződnünk róla, valóban erről van-e szó.

A felfázás tünetei

A tüneteket élete során a nők 50 százaléka tapasztalja meg, 20 százalékuknál pedig többször is jelentkeznek, sőt, van, aki egy évben akár 2-3 alkalommal is szenved ettől a betegségtől. Ha nagyon gyakran kell a mosdóba mennünk, és egyre nehezebbé, esetleg fájdalmassá válik a vizelés, akkor felfázásra kell gyanakodnunk. Ha pedig alhasi panaszok, vagy véres vizelet is társul hozzá, akkor minél gyorsabban kell cselekednünk.

Miért nem egyértelmű a dolog?

Alapvetően kétféle felfázás létezik. Az egyik, az elnevezésnek eleget téve valóban a hideg miatt van. Általában ebben az esetben vizelési tünetek jelentkeznek, azaz gyakoribb inger, a vizelés végén pedig kisebb (ritkán erősebb) fájdalmat érzünk. A másik ok pedig az, hogy a tünetek megjelenése sokszor összeköthető a szexuális együttléttel, így úgy tűnhet, mintha annak során fertőződött volna meg valaki. Jellemzően egyik pillanatról a másikra alakul ki, és ugyanúgy el is múlik hivatalos neve a catharralis hólyaggyulladás.

Ha viszont a tünetek néhány napig is eltartanak, akkor már bakteriális gyulladásról beszélhetünk. A vesének az is a feladata, hogy baktériumokat válasszon ki. Összesen 300-500 féle baktériumról van szó, de ezeknek az aránya viszonylag könnyen felborulhat (mondjuk egy gyomorrontásos hasmenés miatt). Ilyenkor bizonyos baktériumok nagyobb számban ürülnek. A hólyagnak ilyenkor még semmi baja nincs, de mivel a patogén baktériumok meg tudnak telepedni, ez bakteriális hólyaggyulladáshoz vezethet.

Ezt nem lehet összetéveszteni semmilyen nőgyógyászati fertőzéssel, mert az jellemző rá, hogy a pisilés végén iszonyatos fájdalom és görcs jelentkezik, annyira, hogy az ember legszívesebben soha többet nem menne pisilni. Ezzel már remélhetőleg mindenki urológushoz fordul, hiszen ilyenkor a szokásos nőgyógyászati tünetek, mint folyás, viszketés, váladék nem jelentkeznek, az alhasi fájdalom pedig egyértelműen a vizeléshez köthető.

Menj biztosra és teszteld magad! (x)

Tisztázatlan hólyagpanaszok esetén gyakran felmerül a kérdés, hogy már ekkor húgyúti fertőzés vagy csupán átmeneti húgyhólyag-irritáció áll-e fenn? Ha te sem vagy biztos magadban a tüneteket illetően, a Veroval® Húgyúti fertőzés kimutatására szolgáló gyorstesztjével gyorsan és biztonságosan megtudhatod, hogy a húgyúti fertőzésre általában utaló anyagok megtalálhatók-e a húgycsatornában. Mindehhez ráadásul ki sem kell mozdulnod otthonról!

Fotók: verywell.com, youtube.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!