Zongorista, író, diktátor... Vajon a király nyeri idén az Oscart?

Az Oscar-díj sokszor létező személy megformálásáért jár. Vajon idén is így lesz? 

Az Oscar-díj átadás már itt van a küszöbön, mindenki megteheti tétjeit a nyerteseket illetően. Vajon Colin Firth bezsebeli a díjat, mintegy megkoronázva ezzel eddig megszerzett díjainak gyűjteményét? Vajon Natalie Portman átveheti-e majd nagy pocakkal a legjobb színésznőnek járó aranyszobrot?

Ha hihetünk a hollywoodi trendeknek, akkor Colin Firth-nek meglehetősen jó esélyei vannak, hogy diadalmaskodjon. És nem csak azért, mert sokak szerint már tavaly meg kellett volna nyernie a díjat az A Single Man c. filmen nyújtott fantasztikus alakításáért.
Még egy érv szól az angol színész mellett az idén, miszerint a Filmakadémia előszeretettel díjazza azokat az alakításokat, amelyekkel egy valódi, tényleg létező, vagy létezett karaktert keltenek életre a színészek. Colin Firth pedig nem mást formál meg a Király beszéde c. filmen, mint Nagy- Britannia egykori uralkodóját, VI. Györgyöt.

A múltban számos példát láttunk erre a tendenciára. 2003-ban az akkor még jóformán ismeretlen Adrien Brody győzött a legjobb férfi főszereplő kategóriában, a lengyel származású holokauszt túlélő, Wladyslaw Szpilman megformálásáért a Zongorista című filmen. Egy évvel később Charlize Theron a felismerhetetlenségig elcsúfította magát, hogy minél jobban hasonlítson Aileen Wuornos sorozatgyilkosra. Megérte, hiszen a dél-afrikai színésznő nem csak a kiköpött másává vált, de egy Oscar-díjjal is gazdagabb lett.
Julia Roberts egy Erin Brockovich nevű háromgyermekes, állástalan ügyvédnőt játszott, ami meghozta számára a díjat, és az igazi Erin Brockovich barátságát is.

Nicole Kidmannek sajnos nem volt alkalma barátságot kötni az Órákban alakított karakterével, hiszen Virginia Woolf-ot játszotta. A Mrs. Dalloway és más egyéb híres művek írónője még a negyvenes években hunyt el.

Philip Seymour Hoffman egy másik írót alakított. Truman Capote-ról van szó, Hidegvérrel című film pedig életének egyik legizgalmasabb periódusát dolgozza fel.
Más sztárok a mellékszerepekben brillíroztak. Például Cate Blanchett, aki Katherine Hepburnként csak kevés időt kapott a vásznon az Aviátorban, de már ennyi is elég volt a Filmakadémiának, hogy a díjak legrangosabbikával tüntesse ki. Színésznő, író és ügyvéd megformálása mellett már járt a múltban Oscar többek között királynőnek, diktátornak, meleg politikai aktivistának, country énekesnőnek, vagy tavaly, Sandra Bullock és a Szív bajnokai esetében egy egyszerű családanyának, aki egy hajléktalan fekete fiúból focisztárt farag.

Kiderül, hogy idén is folytatódik-e a sorozat és örülhet-e Colin Firth, vagy esetleg Christian Bale. A két brit színésznek mindenesetre nem kell egymással megmérkőznie, hiszen két különböző kategóriában vannak jelölve. (Utóbbit a The Fighter-ért jelölték, mint legjobb mellékszereplő)
 

Oldalak