15 éve nincs köztünk Zenthe Ferenc - most újranézheted legnagyobb filmsikereit

A Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas magyar színművész, a Nemzet Színésze színpadon, filmen és televízióban egyaránt maradandót alkotott. Olyan életművet hagyott hátra, mely másfél évtizeddel halála után is elbűvöli a közönséget. Könnyet csal a szembe, mosolyt az arcra, s örömöt csempész a szívbe.

Szertelen komikus, nagy formátumú drámai hős

Ezen a héten a tizenöt éve elhunyt legendás magyar színművészre, Zenthe Ferencre emlékezik a Filmio.hu, méghozzá legjobb filmjei felelevenítésével. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas művészt a filmgyártás és a televízió is jobbnál jobb feladatokkal látta el élete során. Feltűnt vígjátékokban, romantikus szerepekben, de még szinkronhangként is bizonyított. A Filmio most két olyan alkotással tiszteleg a hajdani színészkiválóság emléke előtt, melyet különösen szeretett a nagyközönség: Révész György 2X2 néha öt és Kalmár László A nagyrozsdási eset című alkotásáról van szó.

2x2 néha öt

Egy bohém sportrepülő és egy komoly matematika tanárnő flörtjével kezdődik az ötvenes évek egyik legnépszerűbb zenés vígjátéka, amelynek tanulsága, hogy az életben nem minden történik úgy, ahogyan az eleinte logikusnak tűnik. A sztálinizmus korának merev és demagóg drámái után valóságos felüdülést jelentett ez a színes vígjáték, amely nem csak abban hozott újszerűt, hogy alkotói teletűzdelték nagy slágerekkel, hanem abban is, hogy hosszú idő után ez volt az első film, amely a tiszta szerelemről szólt.

A nagyrozsdási eset

Az 56-os forradalom után készült szatíra elsődleges célja a szórakoztatás mellett a régi rendszer visszásságainak kifigurázása volt. A korrupt kisvárosba váratlanul egy borellenőr érkezik, akit egy véletlen folytán miniszternek néznek. Emiatt hamar összeomlik a városvezetés, amit addig csak az egymásban keltett félelem és a rokoni szálak tartottak egybe. A Rákosi-rezsimet első ízben kritizáló film olyannyira jól sikerült, hogy a cenzúra azonnal be is tiltotta és csak a Kádár-korszak végé fele kerülhetett közönség elé.

Lapozz tovább, máris folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2