A férfi, aki megalkotta Kisvakondot – Magáról mintázta a mesefigurát

Maga Zdeněk Miler sem számított ilyen átütő sikerre. Generációk nőttek fel a világ 80 országában bemutatott animációs sorozaton.

Önmagát rajzolta meg a Kisvakondban

Zdeněk Miler legendás rajzfilmkészítő és illusztrátor, aki nevét azzal tette halhatatlanná, hogy kitalálta és megalkotta a Kisvakond karakterét. Miler az akkori Csehszlovákia fővárosától, Prágától nyugatra született 1921-ben. Már gyermekként is szívesen festett, részben Csehszlovákia náci megszállása miatt választotta az animátori pályát. A koncentrációs tábort csak úgy kerülhette el, hogy rajzfilmesként kezdett dolgozni. 1956-ban kapott felkérést egy gyerekeknek szóló oktatófilm elkészítésére. A kommunista korszakban nem volt ritka az ilyen propagandafilmek készítése, Miler azonban nem akart beállni a sorba és kiszolgálni a hatalmat. A felkínált forgatókönyvvel nem volt elégedett, és az erős Walt Disney filmes befolyás alapján elkezdett egy állatfigurát keresni a történet főhősének. Később azt mesélte, hogy a vakond figurája egy vakondtúrásra lépésnek volt köszönhető egy sétája során. Talán maga a sem gondolta, hogy ez az egyszerű ötlet világhírnevet hoz számára. Azt még kevésbé sejthette, hogy a legendássá vált animációs figura a születése után ötven évvel is ekkora népszerűségnek örvend majd.

Kattints a galériánkra még több részletért!

Az első rész A vakond nadrágja címet viselte. Máig ez a sorozat legismertebb és legnépszerűbb darabja, amely nem csak a gyermekek körében lett közkedvelt. A szakmai elismerés sem maradt el, hiszen a velencei filmfesztiválon Ezüst Oroszlán-díjat nyert.
Kattints a további képekért!

Többek között tőle származik a két kőkorszaki szaki parádés szövege is.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!