Koronavírusban hunyt el a világhírű filmrendező

Vlagyimir Menysov, a Moszkva nem hisz a könnyeknek című Oscar-díjas szovjet film direktora 81 esztendős volt.

Enyhe tünetei voltak, mindenkit sokként ért a halála

Koronavírus-fertőzés következtében, 81 évesen elhunyt Vlagyimir Menysov orosz színész, rendező, forgatókönyvíró és producer, a Moszkva nem hisz a könnyeknek (1980) című Oscar-díjas szovjet film rendezője. A világhírű rendező halálát a Moszkvai Állami Filmművészeti Egyetemen (VGIK) dolgozó kollégái jelentették be, majd később közleményben megerősítette a Moszfilm moszkvai filmstúdió is. Vlagyimir Hotinyenko filmrendező elmonda, hogy tudtak a betegségéről, de Menysov enyhe tünetekben szenvedett, ezért "szörnyű halála" váratlanul érte őket.

"Menysov halála óriási veszteséget jelent az orosz filmnek és kultúrának" – közölte Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester. A Kreml szóvivője szerint mély együttérzését fejezte ki a rendező halála miatt Vlagyimir Putyin elnök is.

Vlagyimir Menysov 1939. szeptember 17-én született Bakuban. A Moszkvai Művész Színházban (MHAT) végzett színész szakon, később rendezést is tanult a VGIK-en. A világhírt a Moszkva nem hisz a könnyeknek című, az 1950-es évek nagyvárosi életéről szóló, a maga idején szokatlanul igazmondó film hozta el neki, amely az amerikai filmakadémia díját a legjobb idegennyelvű film kategóriájában 1981-ben elnyerve egyike lett a három Oscar-díjas szovjet filmnek.

Menysov annak idején csak a hírekből értesült a rangos elismerésről, és a külföldi utazásokra vonatkozó szigorú szovjet korlátozások miatt a díjat sem vehette át személyesen Los Angelesben, helyette a szovjet nagykövetség kulturális attaséjának adták át az Oscar-szobrocskát.

"A film a szovjet életmodell névjegykártyájaként járta be a világot, miközben szerzőjét nem tartották bizalomra érdemesnek" – fogalmazott később a rendező.

A Szovjetunióban imádták a nézők Szerelem és galambok című 1984-es romantikus komédiáját is, mely napjainkban is az egyik leggyakrabban játszott filmje az orosz tévében. Menysov mintegy száz filmben szerepelt, tucatnyit rendezett. Az utóbbi években a világ legrégebbi filmiskoláján, a moszkvai VGIK-en tanított rendezést.

(MTI)

Leadfotó: facebook.com/www.rg.ru

Oldalak