Sztárok

25 éve megoldatlan a világsztár halálának ügye

Merénylők végezték ki, amikor a koncertjére tartott az akkor 25 éves Tupac Shakurt. Mai napig nem tudni, ki volt az elkövető, és miért gyilkolta meg a rappert.

Sokan kívánhatták a halálát

A napokban volt a minden idők egyik legnagyobb rapperének tartott Tupac Shakur halálának 25. évfordulója. Bár negyed évszázad is eltelt azóta, a mai napig nem lehet biztosan tudni, hogy ki ölte meg a fiatal világsztárt.

Tupac Amaru Shakur 1971-ben született New Yorkban. Különleges nevét II. Tupac Amaru (jelentése fénylő kígyó) inka nemes után kapta, akinek vezetésével felkelés tört ki a spanyol gyarmati uralom ellen Peruban. Azért is beszédes ez a név, mert rokonai nagy része – köztük édesanyja és édesapja – aktív tagja volt a szélsőbaloldali Fekete Párducok nevezetű radikális csoportnak.

Legtöbb dalszövege erőszakkal teli gyermekkoráról, a gettó nehézségeiről, a rasszizmusról, társadalmi problémákról, vagy éppen más rapperekkel való nézeteltéréseiről szól. Tupac volt az egyik főszereplője a keleti- és nyugati-parti rapperek között kialakult konfliktusnak, miután összetűzésbe került Notorious B.I.G.-gel (másik nevén Biggie Smalls) és kiadójával, a Bad Boy Records-szal.

1994 őszén Shakurt meglőtték, majd kirabolták ismeretlen tettesek a manhattani Quad Recording Studios halljában. A rapper később Sean Combsot (ismertebb nevén P. Diddy-t), Andre Harrellt és Notorious B.I.G.-t vádolta ezzel kapcsolatban, akiket éppen a támadás után látott. A Bellevue Kórház orvosai szerint Shakurt ötször találták el; kétszer fejét, kétszer az ágyékát és egyszer – a kezén keresztül – a combját. A kórházból a műtét után három órával jelentkezett ki. Az azt követő napon Shakur tolószékkel jelent meg a bíróságon, ahol bűnösnek találták három rendbeli molesztálásért, és tizenegy hónapot börtönben is töltött.

Lapozz a folytatásért!

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A nebraskai Omahából a Tennessee állambeli Nashvillebe akart csak repülni a nő, a stewardess megjegyzése azonban világhírűvé tette.
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.