"Nem csak lágy, karácsonyi angyalka vagyok" - Interjú Csondor Katával

Ha valakit egy örökérvényű sláger miatt ismer meg a közönség, onnantól minden munkáját ahhoz hasonlítják. A legnépszerűbb magyar karácsonyi reklámdal, az Add tovább! előadójával beszélgettünk arról, hogyan éli meg a szakmai kihívásokat és milyen célokat tűzött ki magának 2021-re.

Egy léleksimító hang, amit az egész ország ismer

"Hóban ébred majd az ünnep, minden percben nevet ránk..." - talán nincs is olyan tévénéző az országban, aki ne ismerné az ország egyik legnagyobb telekommunikációs cégének karácsonyi dalát. Az ünnepi sláger címe: Add tovább!, az előadója pedig Csondor Kata, aki gyerekkora óta az egyik legkeresettebb szinkronszínésznőnk. Egyebek mellett ő kölcsönözte Chloe Sullivan magyar hangját a Smallville című sorozatban, az amerikai stáb pedig őt választotta ki Scarlett Johansson és Britney Spears magyar hangjának is. Gyermekmesék és sorozatok hosszú sorát emlegethetnénk még, de időközben Kata az éneklés mellett is letette a voksot és a szinkronstúdiók félhomályából kilépett a fényre.

A zenei karrier pedig egészen egy Fonogram-jelölésig repítette az énekesnő-dalszerzőt, aki 2015-ben "Láss" című feldolgozás dalával Jazzy-díjat nyert. 2017-ben önálló szerzeményét "Create" címmel beválasztották az Eurovíziós dalválasztó, A Dal legjobb 30 dala közé. Kata akkor nem jutott el a verseny végéig, ám most, 2021-ben ismét a nagy sikerű műsor versenyzői között láthatjuk majd. A dalt feldolgozta Curtisszel az oldalán is, ami hamarosan debütál - ennek kapcsán kérdeztük őt.

Ha van hang, amitől egy csapásra libabőrös lesz az ember, az a tiéd. Emlékszel, mikor jött az első visszajelzés azzal kapcsolatban, hogy milyen kellemes az orgánumod? Hogyan kezdtél szinkronizálni?

Konkrét pillanatra nem emlékszem, mert gyerekkorom óta szinkronizálok, ezzel nőttem fel. Örök elégedetlen voltam, amikor a tévében meghallottam a hangomat, általában átmentem a másik szobába. Már kislányként is maximalista voltam és a hibáimat fürkésztem. Idővel már meghallottam a pozitív visszacsatolásokat. Főleg az éneklés kapcsán kaptam több olyan visszajelzést, hogy szép és érzéki a hangom. A szinkronban megtanultam, hogyan bánjak vele, hogyan lehet csettintésre különböző hangkarektereket előhozni magamból.

Meglepő hallani, hogy már pici lányként is ennyire perfekcionista voltál. Hogyan tudtad levetkőzni ezt a szigorú hozzáállást?

Csak sokára, fiatal felnőtt koromra. Most már valamivel megelégedettebb vagyok magammal. Sokat épített ezen a pozitív szakmai visszajelzés és a közönség reakciói. Többször küldték ki már Amerikába a szinkronjaimat, mert sok esetben a külföldi stáb dönti el, hogy kinek adják az adott országokban a szerepeket. Az efféle elismerés sokat ad és megnyugszom...

Nehéz ügy ez az előadóművészeknél. Forgách Gábor mesélte, hogy annak idején Cserháti Zsuzsa is örökké elégedetlen volt magával. Egyszer egy német menedzser érkezett miatta Magyarországra, ami akkoriban óriási szó volt, de a koncert után nem találkozott vele végül. Megijedt és nem hitt magában, pedig micsoda tehetség volt! Furcsa a lelkülete az igazán tehetséges embereknek. Úgy vettem észre, hogy akik kevésbé kiemelkedőek, sokkal magabiztosabbak tudnak lenni...

A szinkronmunkáid mellett a legnagyobb szenvedélyed a zenélés. Az egész ország a mai napig szereti és énekli az Add tovább! című karácsonyi dalod. Bár óriási siker volt - mindannyian kívülről tudjuk a dallamát - utána mégsem kaptál nagyobb médiafigyelmet, miközben vitán felüli, hogy amit csinálsz, az valami különleges. Miért?

Azok a szerepek és dalok, amelyek nagyobb médiafigyelmet kaptak, általánosságban számomra nem voltak olyan nehéz feladatok, mint azok, amelyekben a mélységeimet ès a tudásom legjavát tudtam megmutatni. Itt ez a dal, amit ismer az egész ország, de én úgy érzem, hogy nem tettem bele semmi különöset. Tavaly megcsináltuk a 10 éves évfordulójára egy felújított változatot, amelyben Kökény Attila és Vastag Csaba is csatlakoztak hozzám. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, tényleg szereti ezt a slágert a közönség mind a mai napig.

Nagy öröm adni az országnak egy ilyen dalt, mégis picit bekategorizál zeneileg. Ugyanúgy, ahogy a szinkronokban rengeteg színt kell előhozni magamból, az ének művészetében is szeretem a színes, szenvedélyes irányt, legyen az soul vagy akár jazz. Jelenleg is egy ilyen dalon dolgozom.

Ha már említed az új dalaid, mesélj a hamarosan debütáló Bosszúállók című dalról, ami jól rímel az egyik általad szinkronizált hősnőd, Scarlett Johansson filmjének címére. Olyan nagy hatással volt rád ez a szerep, hogy úgy érezted, dalt kell írnod róla?

Sokáig nem értettem, hogy a gyerekektől a felnőttekig miért rajonganak az emberek a szuperhősökért, egészen addig, amíg nem kedztem el szinkronizálni a Bosszúállókat. A saját bőrömön tapasztaltam meg ezt a kultuszt, aminek a lényege, hogy egy közösség a kiválasztottól várja a segítséget és a megváltást. Az a baj, hogy közben elfeledkezünk arról, hogy a kiválasztottak valójában mi, saját magunk vagyunk. 2019-ben bebizonyította a tudomány, a kvantumfizika és az epigenetika, hogy az elmével és a gondolattal az anyagra tudunk hatni, így a sejtjeinkre is, akár gyógyítani is tudunk. Nem szólnak erről a hírek és a tankönyvek, pedig jó lenne erről tudnia mindenkinek, ezért írtam erről egy közérthető, gondolatébresztő dalt. A mostani helyzetben különösen nagy szükségünk van erre a fajta hozzáállásra - ehhez még hinni sem kell, ez tény.

A dalban több utalás is van a Mátrix és a Bosszúállok című filmre, de a legegyszerűebben úgy tudnám megfogalmazni az üzenetét, hogy itt az ideje felismernie azt mindenkinek, hogy saját magunk szuperhősei vagyunk és igenis tehetünk azért, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyünk.

A te életedben mikor érkezett el az a pillanat, amikor úgy érezted, hogy egyes szám első személyben te felelsz azért, hogy hova fut ki a sorsod? Hiszel ebben egyáltalán?

Röviden, igen, abszolút hiszek ebben. De ha hosszabban akarok vàlaszolni, akkor betegeskedéseim kapcsán lettem rákényszerítve arra, hogy elgondolkozzak ezen. Ha a tudomány közöl egy aggasztó diagnózist, nem szabad megijedni és elveszteni a kedvünket, ugyanis az anyatermészet bölcs, minden testi folyamatunk egy értelmes biológiai program szerint történik. A szervezet, a test azonnal gyógyítja önmagát. A láz, vagy ödémásodás és minden, akár komoly “betegség” igazából a gyógyulás fázisai. Amit a megélt konfliktusainkkal hoztunk létre. Az is bizonyított, hogy a genetikának sincs a betegségeinkben akkora szerepe. Nem kell félnünk a testünk reakcióitól. Meg kell vizsgàlni a biologikus magyarázatokat, és megérteni konfliktusainkat, majd lehetőleg minél jobban megbékélni és úgymond lejönni a konfliktusainkról. Ez nem egyszerű. De a betegség lehet a legnagyobb tanítónk így.

A dalt Curtisszel is feldolgoztad, de a műsorban szólóban adod majd elő. Engem meglepett a párosotok, mert két nagyon különböző karakter vagytok, a közönségetek is merőben eltér. Hogyan találkoztatok?

Nagyon szeretem az R&B-t, ezért a dal nyitányát egy rapbetéttel szerettem volna kezdeni. Mikor elkezdtem gondolkodni azon, ki az az előadó, akivel szívesen dolgoznék együtt ezen a projekten, akkor nagyon egyértelmű volt számomra, hogy Széki Attila, vagyis Curtis lehetne számomra a tökéletes jelölt. Úgy éreztem, nekem ő kell és senki más. Szerencsére tetszett neki az ötlet és olyan szöveget írt a dalhoz, ami önmagában hihetetlen művészi értéket képvisel. Tulajdonképpen egy vers. Hálás vagyok a közös munkáért. Igaz, hogy teljesen más műfajban tevékenykedünk, más a közönségünk, de mikörben együtt dolgoztunk, kiderült, hogy a lelkünk magja közös. Mindketten nagyon érzékeny emberek vagyunk.

A dalt egyedül fogom bemutatni a 2021-es A Dal című műsorban, ami azon túl, hogy remek lehetőség arra, hogy továbbítsuk az üzenetét, lehetőséget ad arra, hogy fellépjek, ami már nagyon hiányzik. Jó lesz végre közönség előtt énekelni, ha nem is úgy, mint régen.

Amikor beszélgetünk, már több mint egy hete az új évben vagyunk. Te mit remélsz 2021-től?

Nem reménnyel, hanem kijelentő móddal állok az idei évhez. Gyógyulás, béke, megnyugvás, felébredés és utazás is - van. Ha megtanulunk így élni, annak óriási hatalma van! Az életre folyamatosan reagálunk, viszonyulunk, ahelyett, hogy alapvető örömmel és hálával fordulnánk minden felé. Ha a terveimet kérdezed, nem tudok konkrét dolgot mondani, mert sosem voltam tervezős, de ezen igyekszem kicsit változtatni. A szinkron nagyon kötött életmódot jelenetett számomra, nem volt terem, szabadságom tervezni sosem. Úgy érzem, hogy jó dolgok várhatnak ránk 2021-ben, ha hajlandóak vagyunk hinni benne és kikapcsoljuk a félelemérzetünket - még ha a körülöttünk lévő világ azt is harsogja, hogy féljünk.

Magyarország egyik legjobb hangja új szerepekben próbálhatta ki magát az elmúlt egy évben, musical-szerepre készül és az is kiderült, jól megállja a helyét a konyhában is. Minderről exkluzív interjúban mesélt nekünk.

Leadfotó: Csondor Kata

Oldalak

Szólj hozzá Te is!