Sztárok

50. házassági évfordulója napján érte súlyos baleset Sinkó Lászlót: a legendás magyar színész 83 éves lenne

Sinkó László színházi és filmszerepein keresztül egyaránt rengeteg szeretetet, örömet és szépséget adott a magyar közönségnek. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész a legnagyobbak közé tartozott, 2015-ben bekövetkezett halála óta pedig egy ország gyászolja.

Hatalmas űrt hagyott maga után

Sinkó László 1940. március 18-án látta meg a napvilágot egy óbudai vendéglátós család gyermekeként, nála tizenkét évvel idősebb bátyja, Sinkovits Imre az ország egyik legnépszerűbb, legtöbbet foglalkoztatott színésze lett. Érettségi után nyomban felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd a diploma megszerzése után, 1962-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol különböző műfajú darabokban, még operettben is játszhatott. 1966-ban Budapestre költözött, s hamarosan a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 1982-ben a magyar színházi életet felpezsdítő Katona József Színház alapító tagja volt, itt vált igazán színésszé, rangos nemzetközi fesztiválokon jutalmazott produkciók részesévé – a társulattal bejárták a világot, felléptek Bécsben, Londonban, Párizsban, Moszkvában, Barcelonában, Bogotában és Caracasban is. 2015-ben mindenkit sokkolt váratlan halála: mindössze 75 éves volt, amikor tragikus körülmények között életét vesztette…

Sinkó Lászlónak a Katonában rengeteg nagy szerepe volt, többek között Versinyin (Három nővér) és Übü papa (Übü király) - ezek a műsorról levehetetlen darabok voltak, s ő beírta velük a nevét a magyar színháztörténetbe. Székely Gábort követve 1994-ben több kollégával ő is az Új Színházhoz szerződött, ahol születtek remek előadások, de a teátrum nem volt hosszú életű. Megszűnése elkeseredéssel töltötte el, még a tanítást is abbahagyta a Színművészeti Főiskolán, és elment "szabadúszónak", sokat játszott vidéken.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: Fortepan / Szalay Zoltán

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Valószínűleg te sem szoktad rendszeresen ellenőrizni sminktermékeid lejárati dátumát – nem vagy egyedül. Nem is gondolnánk viszont, milyen fontos lehet egyes termékek esetében.
Sztárok
Sydney van den Bosch-t 2013-ban ismerhettük meg a Miss World Hungary szépségversenyen, azóta pedig sikert sikerre halmoz, többek között modellként, influenszerként és a TV2 Szerencsekerék...
Fashion&Beauty
Rengeteg új nadrágtrend látott napvilágot a napokban. A kengyeles cicanadrágok például fénykorukat élik, de egy másik darab is visszajött a divatba.