Sztárok

Schoblocher Barbara: Másképp kellene élnünk, hogy újra koncertezhessünk

A Blahalouisiana énekesnőjével új videóklipjük kapcsán beszélgettünk, de elmondta a véleményét a zeneipart sújtó koronavírus-válságról és saját élményeire és terveire is kitért.

Jövőre 10 éves lesz a Blahalouisiana

Repül az idő, hiszen jövőre már 10 éve annak, hogy a Blahalouisiana zenekar 2012 nyarán megalakult a korábbi Jacked zenekar tagjaiból - Jancsó Gábor basszusgitáros, Mózner László és Szajkó András gitárosok, Pénzes Máté billentyűs és Juhász Ádám dobos - a dögös hangú és megjelenésű szőke énekesnővel, Schoblocher Barbarával kiegészülve.

Már a bemutatkozásuk is erős volt, a zenekar első single-je hangos sikert aratott: a The Wanderer három héten keresztül őrizte helyét az MR2 top 30-as listájának dobogóján, de a csapat életében az áttörést Ahol összeér című számuk – és az ahhoz készült merész klip – hozta meg 2015 tavaszán.

Az utóbbi években nem volt olyan magyar koncerthelyszín és fesztivál, ahol ne adott volna teltházas koncertet a Blahalouisiana csapata. A Kobuci Kertben, az A38 Hajón és az Akvárium Klubban, valamint a Sziget, Campus, VOLT, EFOTT, Fezen és Strand fesztiválok színpadain bérelt helyük volt a koronavírus-válság előtti időkben.

Az utóbbi egy évben azonban nekik is el kellett búcsúzniuk a koncertektől és az élő közönségüktől, de nem tétlenkedtek a karanténban sem. Már készül negyedik stúdióalbumuk, melyről az első slágergyanús szerzemény, a Ne engedj még el videóklipje a napokban debütált a YouTube-on, ennek kapcsán beszélgettünk a csapat egy szem lányával.

Új videóklip

A Blahalouisiana új videója egy nagyívű szerelmes dalhoz készült, a készülő negyedik lemez első single-jéhez. A szerzemény azokról a kusza érzésekről szól, melyeket mindannyian megélhetünk egy szakítás előtt. Különlegessége, hogy a klipet a zenekar két tagja, Juhász Ádám és az énekesnő, Barbi rendezte, gyártotta és vágta. A képi világ a 70-es éveket idézi és az alkotók elárulták, hogy egy Bonnie Tyler-dal, az It’s a Heartache hangulata inspirálta őket az anyag elkészítésekor. Kiderült, hogy egyáltalán nem állt távol az énekesnőtől a retró díva-szerep.

"Az önkifejezés nemcsak a zenében, hanem a vizuális kultúrában is fontos számomra, ezért nagyon boldog vagyok, hogy a Ne engedj még el című új dalunkhoz mi teremthettük meg azt látványvilágot és atmoszférát, amivel a dal mondanivalóját tudtuk erősíteni. Ez egy nagyon érzelmes dal, amit az egyik zenekari tagunk élethelyzete inspirált, de bárki tud vele azonosulni, hiszen a legtöbb ember keresztülment már azt a nehéz, vívódos időszakon, ami megelőzi egy kapcsolat végét. Én is tapasztaltam már hasonlót így nem esett nehezemre átélni és átadni, annak ellenére sem, hogy most boldog párkapcsolatban élek" - mesélte a dal kapcsán riporterünknek az énekesnő, aki kifejezetten élvezte a diszkódívás megjelenést, ugyanis nagyon szeret átalakulni.

"Az alkotóművészet több ága is érdekel, a divat mindig is a szívügyem volt. A közelmúltban a DÜSK Budapest divatanyagaihoz kértek fel, mint modellt, amit nagyon élveztem. Az utóbbi időben már szerencsére nagyobb a nyitottsága arra, hogy a különböző területeken tevékenykedő magyar művészek kollaborálnának egymással, de szerintem még több ilyen kéne, hiszen a kreatív közeg tagjai nincsenek egymás nélkül. Nagy dolgok születhetnek, amikor ezek az alkotó energiák egyesülnek" - avatott be mellékprojektjébe és hitvallásába minket Barbi, akiről a fiatal Junior Prima díjas fotográfus, Martin Wanda készített fotósorozatot a közelmúltban.

Más hozzáállást igényel a vírushelyzet

Barbi és a fiúk a vírushelyzetben is aktívak, gőzerővel dolgoznak az új lemezükön, ami azért is lesz izgalmas, mert az elmaradt turnék és fellépések miatt sokkal több idejük jutott arra, hogy kísérletezzenek. A zenekar sokat formálódott az elmúlt kilenc évben, de most azt ígérik, eddig rejtett színeiket mutatják be az érkező korongon - miközben maguk is alig akarják elhinni, hogy jövőre lesz 10 éve annak, hogy együtt muzsikálnak.

"Idén 10 éve, hogy megismertük egymás a fiúkkal, jövőre lesz 10 éves a zenekar, de 2014-ben, az első magyar nyelvű dalunkkal kerültünk be igazán a köztudatba. Született azóta három lemezünk és nagy örömünkre sok dalunkból lett rádiósláger. Most két hére elköltözünk a MANK Alkotóházba a Galyatetőre, itt vesszük fel az új, negyedik korongot. Mindig az a célunk, hogy fejlődjünk, szintet lépjünk és jobb lemezeket adhassunk a közönségnek. Ennyire egységes és magunk számára izgalmas lemezanyagot még nem csináltunk. Rettenetesen ki vagyunk éhezve a zenélésre, sok pozitív és negatív impulzust éltünk meg ebben a furcsa időszakban, ezek mind lenyomatot hagytak a dalokban" - kecsegetett bennünket az énekesnő, aki szerint a koronaválság rávilágított arra, hogy csak egy teljesen új szemléletmóddal sikerülhet visszakapnunk a régi életünket.

"Azt gondolom, hogy egy teljesen új, más típusú életvitelt kellene követnünk ahhoz, hogy visszatérhessünk a régi kerékvágásba. Figyeltem a nyári nyitáskor az embereket, de a legtöbben egyáltalán nem változtattak a hozzáállásukon, ez pedig nem visz előrébb bennünket. A mi vágyunk is az, mint a legtöbb kollégánknak és rajongónknak, hogy mielőbb visszatérhessünk a színpadra, de ez csak akkor következhet be, ha globálisan törekszünk a megoldásra és teszünk azért, hogy ez ebben a formában ne fordulhasson elő újra" - tette hozzá Barbi, aki nagyon reméli, hogy az új korong anyagát csakhamar élőben is eljuttathatják majd a közönségükhöz.

Az énekes új, Szabadesés című dalának videóklipjében egy tragikus baleset jelenik meg, de kiderült, hogy korábban már átélt hasonlót a valóságban is a népszerű énekes.

Leadfotó és fotók: Blahalouisiana

Oldalak

Sztárok
Bed&Love
Mi áll a 35 éven aluli férfiak körében egyre népszerűbb gyakorlat hátterében?
Lifestyle
A Skorpió csúcsformában lesz a következő hetekben! Íme, júniusi előrejelzésünk!
Sztárok
Először 2020-ban került kórházba, akkor tüdőrákkal diagnosztizálták. A betegség mostanra sajnos az agyára is átterjedt.