Reviczky Gábor: Gyakorlatilag megmentett a Nemzet Művésze elismerés

A Kossuth-díjas színész Törőcsik Mari halála után kapta meg a rangos kitüntetést. Elmondása szerint a cím mellé járó honorárium nélkül anyagi problémákkal küzdene.

Rangos díjat vehetett át a 72 éves színész

Reviczky Gábor magyar színművészt is a Nemzet Művészének választották november elején: a Kossuth-díjas színész – a színházművészet díjkategóriában – "a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért, valamint filmszerepekben nyújtott feledhetetlen és hiteles alakításáért" kapta meg a díjat. A Nemzet Művésze díj Bizottság Budapesten, a Pesti Vigadóban adta át az elismeréseket a kitüntetetteknek, akikhez azok is csatlakoztak, akik tavaly váltak a nemzet művészeivé.

A 72 esztendős Reviczky hosszú évtizedek óta tartó, sikerekben és izgalmas kihívásokban gazdag pályafutása során szinte minden létező szakmai díjat megkapott már, 2012-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát. A számos magyar filmből (A miniszter félrelép; Üvegtigris; Valami Amerika; Liza, a rókatündér) ismert, valamint Robert De Niro, Jack Nicholson és Tommy Lee Jones magyar szinkronhangjaként is népszerűvé vált Reviczky nemrég kertelés nélkül jelentette ki: kizárólag a Nemzet Művésze címmel járó anyagi juttatás révén érezheti magát egzisztenciális biztonságban.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2