Sztárok

Tudtad, hogy Márai Sándor öccse fedezte fel Romy Schneidert és Louis de Funès-t? 116 évvel ezelőtt született a legendás Radványi Géza

Radványi Géza Grosschmid néven, Kassán látta meg a napvilágot 1907. szeptember 26-án. Tanulmányait szülővárosában végezte, majd a húszas években belekóstolt az újságírásba, hogy aztán átnyergeljen a mozgóképművészetre: 1933-tól rendezőasszisztensként és forgatókönyvíróként foglalkoztatták különböző német és francia filmgyárak.

Az egyik legszebb magyar színésznőt hódította meg

A legendás magyar író, Márai Sándor testvéröccsére a magánéletében is rámosolygott a szerencse: 1937-ben vette feleségül a hat évvel korábbi magyar szépségkirálynőt, Tasnády Fekete Máriát, aki aztán több filmjében is felbukkant. (Érdekesség, hogy a színésznő kezét akkori férjétől, a német filmgyár magyar származású producerétől kérte meg, aki ezt először filmes gegnek vette.) Radványi nevéhez a negyvenes években olyan mozik fűződtek, mint A zárt tárgyalás (1940), az Egy asszony visszanéz (1941), vagy épp a felejthetetlen Valahol Európában... (1948). A negyvenes évek derekán a Színművészeti Akadémián tanított, majd Olaszországba költözött.

Radványi igazi világpolgár volt: forgatott Berlinben, Párizsban és Budapesten is. Nyugat-Európa számos filmgyárában megfordult - írja a Szabad Föld.
Kattints a további képekért!

Paul Bern német származású amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer volt, mégsem feltétlen munkássága miatt ismerték meg a nevét az emberek, hanem Jean Harlow színésznővel való kapcsolata, illetve tragikus halála végett – ez utóbbit a mai napig számos rejtély övezi.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Home&Design
Az elmúlt időszak hemzsegett a váratlanabbnál váratlanabb lakberendezési trendektől, ezúttal pedig egy korábban nem kifejezetten lakberendezési célokra használt anyag került előtérbe.
Lifestyle
Ne tudd meg, mit okozott legutóbb, amikor zöld színű volt az ég!
Fashion&Beauty
Az elmúlt években a szépségápolás területén egyre népszerűbbé váltak az otthon is megtalálható, természetes eredetű megoldások, amelyek segítségével környezetkímélőbb, nem mellesleg pedig...