A csendes Beatles-tag, aki csak akkor volt hangos, amikor távozott - Portré George Harrisonról

A zenész hamvait a Gangeszbe szórták.

A Csendes Beatle

1943. február 25-én született Liverpoolban George Harrison, a The Beatles együttes legendás gitárosa. Egyszerű srác volt, akit jól ismertek a környéken, az ő apukája vezette az iskolabuszt a városban. Ott a buszon, a suliba vezető úton ismerkedett meg Paul McCartney-val, s bár először nem igazán kedvelte a nála idősebb, kissé fellengzős fiút, végül mégis összehozta őket a zene szeretete. A család egyik barátja ügyes gitáros volt, szívesen oktatta a tinédzsert, aki hamar tehetségesnek bizonyult. Mindössze 15 éves volt, amikor végül McCartney beajánlotta a zenekarukba, John Lennon meghallgatta, ami olyan jól sikerült, hogy az akkori, Johnny and The Moondogs nevű zenekarában kezdett el játszani, majd később megalapították a mára már legendás The Beatles-t.

A két idősebb fiú jellemzően a háttérbe szorította őt, visszahúzódó, csendes alkata miatt pedig ez annyira nem is zavarta. A The Beatles óriási sikerei ellenére sem vonzotta a rivaldafény, a sajtótájékoztatókon szinte egy szót sem szólt. Elképesztő gitárszólóit és dalszerző tehetségét azonban nem lehetett nem észre venni. Harrison nevéhez több Beatles-sláger is fűződik, ő a szerzője a többi között az "If I Needed Someone" (1965), "While My Guitar Gently Weeps" (1968) és a "Here Comes the Sun" című daloknak is.

A Beatles 1970-es felbomlása után Harrison számos szakmailag és anyagilag is sikeres lemezt kiadott, szólóban és más együttesek tagjaként egyaránt. A zene mellett vonzotta a keleti kultúra, komoly és jelentős szerepet játszott abban, hogy a mai nyugati társadalomnak az érdeklődése felébredt a keleti gondolkodás, a meditáció és a jóga iránt. Bár Harrison éltében nyugodtnak és csendesnek tűnt, de halálának körülményei nem voltak olyan békések.

Lapozd fel a galériát a részletekért!

Kattints a további képekért!

Bonyolult szerelmi élete volt a 20. század egyik legnagyobb hatású előadójának.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!