Sztárok

Három évtized után az ukrajnai háború hatására jelent meg egy új Pink Floyd-szám

A Hey Hey, Rise Up című dalt az ukrán Andrij Hlivnyukkal vették fel, aki jelenleg is a hazájáért harcol. A dal bevételeit Ukrajna humanitárius segélyezésére fordítják.

28 évig tartó csendet törtek meg

Csaknem három évtized után új dallal jelentkezett a Pink Floyd, a rocktörténelem egyik legsikeresebb zenekara. A hatvanas-hetvenes évek sikerei után 1994-ben vettek fel utoljára együtt lemezt, a The Division Bellt – írja az Infostart. A Hey Hey Rise Up című dalban az ukrán BoomBox együttes frontembere, Andrij Hlivnyuk hangja hallható, vele az angol rockegyüttes frontembere, David Gilmour 2015-ben már zenélt együtt, Londonban is felléptek együtt.

Miután Oroszország lerohanta Ukrajnát, Andrij Hlivnyuk félbeszakította amerikai turnéját, hogy hazatérjen és csatlakozzon egy területvédelmi egységhez. A Pink Floyd-számhoz az ukrán énekes egy videóját használták fel, amelyen egy egy 1914-es ukrán hazafias dalt ad elő a kijevi főtéren, a Szent Szófia-székesegyház előtt, és amelyet a közösségi oldalán osztott meg. Gilmour azt mondta, a videó olyan erősen megérintette, hogy úgy érezte, muszáj zenébe foglalni érzelmeit. A dal írása közben beszélt Hlivnyukkal, akit épp kórházban ápoltak egy gránátrepesz okozta sérülés miatt. A telefonba lejátszott neki egy részt a dalból, és Hlivnyuk "áldását adta" a szerzeményre. A brit zenész szerint mindketten remélik, hogy a jövőben személyesen is dolgozhatnak együtt.

A dal bevételét az Ukraine Humanitarian Relief Fund segélyszervezetnek ajánlják fel. „Ki akarjuk fejezni támogatásunkat Ukrajnának, és ily módon is meg akarjuk mutatni, hogy a világ legnagyobb része totálisan helytelennek tartja, hogy egy szuperhatalom lerohanjon egy olyan független demokratikus országot, mint amilyenné Ukrajna vált” – mondta David Gilmour.

A képen a nők egyik legnagyobb bálványa látható, akiért a mai napig rajonganak az emberek – te felismered egyetlen fotó alapján, hogy ki is ő?

Leadfotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Éveken át várták magyarok milliói, hogy mikor jön már az új rész a Csillagkapuból O'Neillal, Samantha Carterrel, Teal’c-el és Daniel Jacksonnal. A 2007-ben véget ért sorozat óta drasztikusan...
Sztárok
Az egész 80-as éveket meghatározta a mára ikonikussá vált Flashdance. Töretlen sikerén nincs is mit csodálkozni, de azon már igen, hogy Jennifer Beals közel a hatvanhoz még mindig úgy fest, mint egy...
Home&Design
Ha figyelemmel kíséred az aktuális trendeket, valószínűleg hallottál már a hableányos színek, minták népszerűségéről, amely ezúttal már a lakásdekorálás elemei közé is beférkőzte magát.