Kalandos életű magyar bárónő volt az első szuperhős megalkotója

Őt tartják a világszerte legismertebb magyar írónőnek, ma mégis csak kevesen ismerik a nevét. Orczy Emma a Vörös Pimpernel című regény írója.

Kalandos út vezette világhírnévig a magyar bárókisasszonyt

Báró orci Orczy Emma 1865 szeptemberében látta meg a napvilágot a Heves megyei Tarnaörsön. Már gyermekkorában is körbe vette a kultúra és a művészet, édesapja pár évig a Nemzeti Színház igazgatója, a Filharmóniai Társulat ügyvezetője is volt. A báróúr jószándékú, művészetpártoló ember volt, aki az opera színvonalának emelésére és Richard Wagner zenéjének hazai meggyökereztetésére törekedett, s maga is inkább zenével foglalkozott. Az MKI úgy fogalmaz: előadásra érett operái is voltak, melyek közül mindössze egy került színpadra 1880 táján, Londonban.

Orczy Bódog báró egy színházi botrányba bukott bele, ezután családjával örökre elhagyta Magyarországot, és külföldre költözött. Emma lánya ekkor tizenöt esztendős volt. Először Belgiumba, azután Angliába mentek. A családfő zeneleckék adásával kereste kenyerét egészen 1892-ben bekövetkezett haláláig. Orczy Bódog leányára egyetlen örökségként művészi hajlamait és tehetségét hagyta: a bárónő remekül zenélt, tehetségesen rajzolt és festett. Alkotásait a nagyigényű Royal Academy tárlatain is kiállíthatta. Már neves festőnő volt, amikor 1894-ben, huszonkilenc évesen feleségül ment a nagy tekintélyű Montague Barstow regényíróhoz, ez a házasság pedig az egész életét megváltoztatta.

Lapozz a cikk folytatásért!

Oldalak