Sztárok

Három éve nincs közöttünk Niki Lauda: annak idején fiatal felesége mentette meg a Forma-1-es legenda életét

A Forma-1 egyik legnagyobb alakja volt az osztrák Niki Lauda: az emberek csodálatát nemcsak azzal vívta ki, hogy háromszor is győzni tudott a száguldó cirkusz világában, hanem mert szörnyű balesete után újra versenyautóba ült és ismét világbajnok lett.

Súlyos balesete után is visszatért

Niki Lauda 1949. február 22-én látta meg a napvilágot Bécsben: hamar érdekelni kezdte az autóversenyzés, már 12 éves korában a volán mögött ült, annak ellenére, hogy családja helytelenítette a döntését – dúsgazdag nagyiparos apja soha nem adott neki pénzt a versenyzésre, s mivel szponzorokat nem talált, nagy összegű hitelt volt kénytelen felvenni. Első hegyi futamán, 1968-ban egy Mini Cooperrel kategóriájában mindjárt második helyezést ért el, két héttel később pedig már győzelmet aratott. 1971-ben karrierje megtorpant a pénzügyi nehézségek miatt, így újra banki segítséghez fordult, ezúttal 30 ezer fontos hitelt vett fel és ebből vásárolt helyet magának a Formula–2-ben induló March csapatnál. Három évvel később már a Ferrari-team autóiban, igazi sztárként rótta a köröket: a maranellói istálló vörös színeiben rögtön a negyedik helyen végzett az összesítésben, a következő évben, 1975-ben már világbajnok lett – aztán egy szörnyű baleset majdnem mindent megváltoztatott.

1976 augusztusában a Nürburgringen rendezett német nagydíjon balesetet szenvedett, súlyosan megégett, de életben maradt. Az akkor még csak ajánlott tűzoltó automata nem volt beépítve kocsijába, de ha lett volna, akkor sem kapcsolt volna be, mert az ütközéstől kiszakadt a Ferrari akkumulátora. Egy csőből égő benzin folyt a kocsiba, s a bukósisakba vezető cső sem szállított friss levegőt Laudának, így sérült a légzőszerve és a tüdeje is. Egyetlen szerencséje az volt, hogy a speciális mentőautó fél perc alatt odaért.
Kattints a további képekért!

Életveszélyes égési sérüléseket szerzett, mégis újraépítette karrierjét, és balesete után még két világbajnoki címet is sikerült bezsebelnie.

Leadfotó: National Motor Museum/Heritage Images/Getty Images

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Voltak, akik igen szűken értelmezték a "családban marad" kifejezés fogalmát.
Fashion&Beauty
A vörös rúzs továbbra is az egyik legsokoldalúbb smink – lehet csábító, ünnepi, merész és rendkívül elegáns is.