Ők jelenleg a Nemzet Színészei – Vajon ki lesz Törőcsik Mari utódja?

A rangos címet egyszerre 12 művész viseli élete végéig. Törőcsik Mari halála után ezek a színművészek csatlakozhatnak a kitüntetett társasághoz.

Kiből lehet a nemzet színésze?

Péntek hajnalban elhunyt a magyar színjátszás egyik legkiemelkedőbb alakja, Törőcsik Mari. A művésznőt, aki számos szerepben alakított maradandót, és rangos elismerések sorával tüntették ki, az egész ország gyászolja. A színésznőt még 1997-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjának választották, ezen kívül pedig az elsők között volt, akik megkapták a Nemzet Színésze címet 2000-ben. De pontosan kik is kaphatják meg ezt a megtisztelő címet?

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet első ízben 2000. augusztus 22-én adták át.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy elismerése is legyen (pl. Kossuth- vagy Jászai Mari-díja).

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Kik ők? Lapozz!

Oldalak