Sztárok

Nemes Nagy Ágnes plátói szerelme Szerb Antallal – a telefonban Marikának szólította a költőnő, nehogy a férje féltékeny legyen

Kossuth-díjas magyar költő, Nemes Nagy Ágnes hitt az örök szerelemben, ellenben irtózott a szerelmi bonyodalmakról. Habár férjes asszony volt, a szíve valójában Szerb Antalért dobogott, akivel kapcsolatuk szigorúan plátóinak bizonyult.

Zsidókat bújtatott a holokauszt idején

Nemes Nagy Ágnes Budapesten született 1922. január 3-án. A Pázmány Péter Tudományegyetemen végzett magyar–latin–művészettörténet szakon. Diákkorától kezdve írt verseket, amelyek 1945-től folyóiratokban is megjelentek. Első verseskötete 1946-ban került kiadásra, és akkor lépett be a Magyar Írószövetségbe. Ebben az évben alapította férjével az Újhold című irodalmi folyóiratot, amit két évvel később betiltottak, de később, 1986-ban évkönyv formájában újraindították.

Mindemellett fordítóként is tevékenykedett. Elsősorban francia és német nyelvű műveket fordított, többek között Molière drámáit, Victor Hugo verseit, Rilke és Bertolt Brecht műveit). 1954–1958 között a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium tanára lett, majd 1958-tól pedig szabadfoglalkozású író volt.

Az 1970-es–1980-as években meghatározó személyisége lett a magyar irodalmi életnek. Élete utolsó évében alapító tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának. Végül daganatos megbetegedés következtében hunyt el 1991. augusztus 23-án.

Élete során számos díjjal kitüntették, köztük Baumgarten-díjjal, József Attila-díjjal, és A Munka Érdemrend arany fokozatával. 1998-ban posztumusz megkapta Izrael állam Világ Igaza-kitüntetését, Lengyel Balázzsal együtt, mert a Holokauszt idején zsidókat mentettek.

Mindez már önmagában is érdekfeszítő, de mivel lehet még ezt fokozni? A rendkívüli szerelmi életével!

Kattints a galériára, és már olvashatod is!

Nemes Nagy Ágnes mindig is gyönyörű volt, és rajongtak érte a férfiak, habár ő maga utálta „kerek parasztarcát.” 1942-ben ismerkedett meg Ágnes és Balázs egy diáktársuk révén. A csavar az volt a történetben a Vates szerint, hogy ekkor Ágnesnek már volt egy vőlegénye, de mivel Balázst érdekelték a versek, így egy-kettőre szélnek eresztette az illetőt, így 1944-ben már össze is házasodtak újdonsült lovagjával. fotó: instagram.com/nemesnagyagnes100/
Kattints a további képekért!

Bár a magyar irodalomban Radnóti és Gyarmati Fanni kapcsolatát az egyik legszebbnek tartjuk, ismert tény, hogy az nem mindig volt felhőtlen. Ráadásul a költőóriásnak a feleségén kívül is volt egy szerelme, kapcsolatukat pedig Fanni előtt sem titkolták.

leadkép: instagram

Oldalak

Sztárok