Sztárok

Márai Sándorról neveztek el egy mexikói könyvesboltot

Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.

Misszióként tekint a Márai nevét viselő könyvesboltra

Márai Sándorról, a 20. századi magyar prózairodalom egyik legnagyobb alakjáról neveztek el egy könyvesboltot az észak-mexikói Chihuahuában - írja a HVG.hu. A Sándor Márai Librería nevet viselő üzlet tulajdonosa, Javier Corral még a kétezres évek elején ismerkedett meg a magyar szerző munkásságával: akkor egy legendás mexikói újságíró, Julio Scherer García ajánlotta a figyelmébe Márait. Corralnak annyira megtetszett a posztumusz Kossuth-díjjal kitüntetett író munkássága, hogy lassacskán Márai elkötelezett hívévé vált. Az üzlettulajdonos 2021-ig Chihuahua állam kormányzójaként is szolgált, amikor azonban mandátuma lejárt, úgy döntött, könyvesboltot nyit, és kézenfekvő volt számára, hogy a helyiséget Márai Sándorról nevezi el.

Corral egyébként egyfajta misszióként tekint a vállalkozására. „A jelenlegi politikai pillanat különösen igényli ezeket a tereket, mert a nagy sötétség, a nagy polarizáció idejét éljük, ahonnan a demokratikus élet és a szabadsággyakorlás számos alapvető pontja kiszorult, mint például a párbeszéd, a vita, a reflexió. Úgy gondolom, hogy a könyvesbolt a demokrácia megerősítésének tere" - idézte az egykori kormányzót az El País nevű spanyol lap.

Krúdy alakját már életében ezernyi meghökkentő, a szürrealitás határát súroló adoma övezte: a modern magyar próza utánozhatatlan mestere nagykanállal habzsolta az életet, rajongott a veszélyes szituációkért, a finom italokért és ételekért, na meg a szebbik nemért is. Egyáltalán nem meglepő, hogy viharos élete igen korán, 54 esztendős korában véget is ért.

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A múlt század közepének kitűnő hangú énekesnője volt Dinah Washington, akinek tragikusan rövid életbe sokfajta stílus belefért. Az előadónő a dzsessz, a blues, de még a popzene műfajában is...
Fashion&Beauty
Valószínűleg te sem szoktad rendszeresen ellenőrizni sminktermékeid lejárati dátumát – nem vagy egyedül. Nem is gondolnánk viszont, milyen fontos lehet egyes termékek esetében.
Sztárok
Sydney van den Bosch-t 2013-ban ismerhettük meg a Miss World Hungary szépségversenyen, azóta pedig sikert sikerre halmoz, többek között modellként, influenszerként és a TV2 Szerencsekerék...