Sztárok

Mészáros Márta az Európai Filmdíj kitüntetettjei közt: elismerték a rendezőnő életművét

Immáron 34. alkalommal ítélték oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket. A legjobb filmnek járó díjat A Quo vadis, Aida? című bosnyák háborús dráma nyerte el, de kitüntetést kapott Sir Anthony Hopkins is.

Női történetek, női nézőpont a politikában

A Quo vadis, Aida? című bosnyák háborús dráma nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Berlinben – adta hírül az MTI. Jasmila Zbanic munkája az 1995-ös srebrenicai vérengzésről a legjobb rendezésért járó díjat is megkapta, főszereplőjét, Jasna Duricic-ot pedig a legjobb női alakítás díjával tüntette ki az Európai Filmakadémia (EFA). Jasmila Zbanic a koronavírus-járvány miatt hibrid formátumban megtartott gálán otthonából élőben közvetített beszédében kiemelte, hogy filmjét a fiaikat, fivéreiket, férjüket elveszítő srebrencicai nőknek ajánlja, akiknek „békét kellett teremteniük egy teljesen szétrombolt országban, és helyrehozni a sok bajt, amelyet a férfiak okoztak”. A Quo vadis, Aida? volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül hármat is elhozott. A film középpontjában egy boszniai nő, Aida áll, aki tolmácsként dolgozik a több mint nyolcezer bosnyák férfit és fiút legyilkoló szerbek mészárlását tétlenül szemlélő ENSZ-erőknek, és megpróbálja megmenteni férjét és fiát. Az alkotás világhírű rendezője hangsúlyozta: reméli, hogy filmje hozzájárul ahhoz, hogy erősödjék a női szolidaritás, és „jobban megjelenjenek a női történetek és a női nézőpont a filmben, a politikában, az életben.”

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Sztárok
Lifestyle
Újabb SMS-es csalás terjed Magyarországon: az elkövetők több ezer forintos bírság befizetésére szólítják fel áldozataikat a rendőrség nevében küldött üzeneteikben.
Lifestyle
A buggyantott tojás elkészítése sokak számára kihívás jelent, most azonban egy olyan zseniális trükk terjed a neten, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha a tökéletes végeredményre vágysz.
Sztárok
Noha II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg házassága tökéletesnek tűnik az utókor számára, a 2021-ben, századik életévében elhunyt herceg több évtizedes frigyük alatt nem mindig...