Elhunyt Szomjas György filmrendező

80 éves volt.

Meghalt Szomjas György

80 éves korában elhunyt Szomjas György Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező. A gyászhír a Magyar Filmművészek Szövetségének Facebook-oldalán jelent meg csütörtökön.

Megrendülten tudatjuk...

Szomjas György

Balázs Béla-díjas, Kiváló művész, Kossuth-díjas filmrendező

2021. április 7-én, 80 éves korában

otthonában, szerettei körében elhunyt.

Végső nyugalomra helyezése szűk családi körben történik. Hozzátartozói kérik, hogy tartsák tiszteletben ezt a fájdalmas időszakot.

Nagy sikerű filmjeivel műfajt teremtett Magyarországon. (Talpuk alatt fütyül a szél, Falfúró, Roncsfilm)

Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének” – írták a bejegyzésben.

Szomjas György 1960–1964 között a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán tanult, majd 1964–1968 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1969–1974 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja, a szociológiai filmprogam egyik kezdeményezője volt. Ekkor rövidfilmeket készített, asszisztensként dolgozott. 1995 óta volt a Magyar Film- és TV-művészek Szövetségének főtitkára, 1999 óta pedig az Európai Filmakadémia tagja.

Pályája kezdetét dokumentumfilmjei határozták meg, majd a játékfilmek felé fordult és leforgatta az első magyar easterneket. Szomjas György pályáját mindig is meghatározta a zene, több műve is eköré épül; hol a rockzene, hol pedig a népzene világába invitálta nézőit. Az rendezőt 1986-ban Balázs Béla-díjjal jutalmazták, 1996-ban kiváló művész címet kapott, majd 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Nyugodjon békében!

Leadfotó: facebook.com/MagyarFilmmuveszekSzovetsege

Oldalak

Szólj hozzá Te is!