Medici Katalin - Meddőnek hitt, megcsalt feleségből lett Franciaország anyakirálynéja

Az uralkodónő végül tíz gyermeket szült a férjének, II. Henrik francia királynak, amit a legenda szerint egy titkos palacsintareceptnek köszönhet.

Olasz nemesből francia királyné

Caterina de’ Medici, vagyis Medici Katalin az előkelő olasz nemesi család hercegnője 502 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Firenze urának, II. Lorenzónak és a Bourbon hercegnő, Madeleine de la Tour d’Auvergne gyermekeként. Szerencsétlenségére hamarosan árva maradt, egy hónapos sem volt, mikor váratlanul édesanyja és édesapja is életüket vesztették, így az életének első tizenegy évében Katalint ide–oda tologatták a diplomácia sakktábláján. A játszma tétje nem volt apró, mivel a fiatal lány akkoriban Európa egyik legjobb partijának számított, mind a rangja, mind pedig a vagyona igen tekintélyes volt. Katalint végül a családi elvárásoknak megfelelően férjhez adták a francia trónörököshöz, II. Henrikhez, ami bár a rangját illetően kedvezően hatott a Medici-lány életére, a magánéletére azonban egyáltalán nem volt jó hatással.

Hol marad a trónörökös?

Házasságuk első 10 évében Katalin mindent elkövetett annak érdekében, hogy beteljesítse házastársai kötelességét és fiút szüljön hitvesének, azonban se lány, se fiú nem fogant. A királyné mindent elkövetett a gyermekáldásért, még a kor legőrültebb praktikáit is megfogadta. A férjét tehéntrágyával és szarvasaganccsal várta a hitvesi ágyban, sőt, még rendszeresen ivott öszvérvizeletet is. A végső sikert azonban nem ezek a reneszánsz babonák hozták meg, hanem a régi nagy igazság, hogy a férfiakhoz a legrövidebb út a gyomrukon át vezet. A királyné állítólag a Crepe Suzette nevű vaníliás narancspalacsintát készítette el urának, aminek akkora sikere lett, hogy a csapodár férje egyszerre felhagyott a szeretőkkel, majd a következő 13 évben összesen 10 közös gyermekük született.

A dinasztia fennmaradása így végre biztosítottnak látszott és az udvarbéli pletykák is fogyatkozni kezdtek. Persze, később kiderült, hogy az áhított nyugalom csak illúzió volt - Medici Katalinnak a következő években számos nehézséggel kellett szembenéznie, hogy megvédje családját és a vérvonalát.

Katalin férje, Henrik 27 évnyi kevésbé boldog házasság után halálos sebesülést szenvedett egy udvari lovagi tornán, ahol ráadásul szeretője színeiben versenyzett.
Kattints a további képekért!

Cambridge hercege szívhez szóló búcsúüzenettel emlékezett meg néhai nagyapjáról, akit 99 éves korában ért a halál.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak