Sztárok

39 éve hagyott itt minket Máté Péter: rég nem látott fotókon az örök legenda

Hihetetlen, de lassan már 40 éve annak, hogy a legendás zeneszerző és énekes, a magyar könnyűzene egyik legjelentősebb alakja, Máté Péter tragikusan fiatalon távozott az élők sorából.

Hatalmas űrt hagyott maga után

Máté Péter 1947. február 4-én látta meg a napvilágot Budapesten, a zene pedig szinte az első pillanattól az élete fontos részét képezte. Gyermekkorától kezdve tanult zongorázni, kezdetben magánúton, majd zeneiskolában, emellett ismerős muzsikusok tanították énekelni, gitározni is, így senki számára nem volt kérdés, hogy felnőttként ezen a pályán bontogatja majd a szárnyait – mesterei között olyan nagy nevek voltak, mint Geszler György zeneszerző, Balassa P. Tamás és Bágya András. Miután letette az érettségit, 1965-ben a TAXI Vállalatnál egy alkalmi együttesben énekelt, zongorázott, gitározott, ám hamarosan rájött, hogy a hírnév csak egy karnyújtásnyira van – és igaza is lett. Korának egyik legnagyobb és legmeghatározóbb sztárja lett, aki ezrekre, ha nem százezekre gyakorolt komoly hatást. Sajnos azonban nagyon fiatalon, csupán 37 esztendősen életét vesztette; galériánkban rá emlékezünk!

Máté Péter első rádiófelvétele 1967-ben készült, az Úgy várom, jössz-e már? és a Mondd már című dalait vették fel az Illés együttes kíséretével. Később egy pol-beat fesztiválon első lett A néger zongorista című dala, itt elnyerte a legjobb férfi szólista díját is. Hétvégeken saját zenekarával lépett fel a Műszaki Egyetem Vásárhelyi kollégiumában. 1968-ban a Műszaki Egyetemen megnyílt a Máté Klub.
Kattints a további képekért!

Noha Korda György és Máté Péter nem voltak szoros barátságban, mindig is tisztelték egymás munkásságát – ráadásul a tánczene egyik legismertebb előadója a mai napig hálás a néhai énekesnek.

Leadfotó: Fortepan / FŐFOTÓ

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
A legújabb nadrágtrend igen megosztó, azonban a divatrajongók könnyedén becsempészhetik a ruhatárukba.
Lifestyle
A Skorpió erőteljes és megmagyarázhatatlan nyugtalanságot tapasztalhat. Napi horoszkóp!
Fashion&Beauty
Jennifer Aniston korábban már többször is megosztotta gondolatait az életében valaha kipróbált, akár egészen bizarr szépségápolási kezelésekről, van viszont egy, amely valóban nagyon bevált neki.