Marton Csokas - Portré Hollywood leghíresebb magyar származású filmsztárjáról

Az új-zélandi színészt neve elárulja: magyar ősöktől származik, de már kint, Invercargillben született. A Gyűrűk Ura-trilógiában, a Mennyei királyságban, a Bourne-csapdában és A Védelmezőben is láthatta őt a világ. Hogy mennyit őriz magyar gyökereiből, az cikkünkből kiderül.

Ő a mi Csókás Mártonunk, aki nem tagadta meg sosem a magyar gyökereit, sőt!

Marton Csokas több hollywoodi blockbusterben szerepelt egyedül, mint az összes kortárs magyar színész együttvéve. A jelenleg 54 éves színész Margaret Christine Rayner angol, dán és ír felmenőkkel rendelkező ausztrál ápolónő és Csókás Márton magyar gépészmérnök gyermekeként látta meg a napvilágot, Új-Zélandon. A filmsztár édesapja a második világháború idején hagyta el Magyarországot, aki annak ellenére, hogy mérnökként dolgozott, képzett operaénekes volt és a Magyar Cirkusz trapézművészeként is dolgozott. Nem kérdés, hogy tőle örökölte tehetségét, de mégis, csak felnőtt korában jött rá, hogy előadóművészettel szerentne foglalkozni hivatásszerűen. Az egyetemen először művészettörténet tanult, majd a 80-es évek végén egy drámaiskolában megszerzte a színész végzettséget is.

Színházi színészként kezdte, később saját színitársulatot is alapított "Stronghold Theatre" néven, és darabokat is írt, egészen addig, míg 1995-ben meg nem kapta Tarlus szerepét a Herkules sorozatban, amit éppen hazájában, Új-Zélandon forgattak. Ez pedig belépő volt Hollywoodba: A Gyűrűk Urában Lothlórien urát, a tünde Celebornt alakította, de játszott a többi között az xXx, a Kenguru Jack és az Idővonal című filmekben, majd a Bourne-csapdában is. A Mennyei királyságban egy templomos lovagot alakított, 2010-ben pedig ő formálta meg Alíz édesapját a Tim Burton féle Alice Csodaországban című filmben. Az adósság című thriller egy részét nálunk forgatta.

Nem akkor járt először azonban ősei földjén. Az érettségi után pénzt gyűjtött, hogy Magyarországra tudjon utazni, hogy megkeresse a rokonait. Később édesapjával is járt itt és megszerezte a magyar állampolgárságot. Nagyon szeret itt lenni, az egyik kedvenc helye a Hortobágy, de idővel szeretne egy lakást venni Budapesten, mert a fővárosba is beleszeretett. Kedveli a magyar irodalmat, bár a nyelvet nem beszéli - néhány káromkodást viszont előszeretettel használ -, ezért angol fordításban olvas, de szereti Márai Sándort, Kosztolányi Dezsőt, Ady Endre verseit. Egy interjújában azt mondta, hogy ha felkérnék, dolgozna magyar filmen, a rendezők közül Szabó Istvánnal és Tarr Bélával forgatna legszívesebben.

Fotókon a világhírű, magyar származású Marton Csokas

Kalandfilmekkel és történelmi drámákkal indult a karrierje, de pályája alatt bebizonyította, hogy elképszető átalakulásokra képes.
Kattints a további képekért!

Törőcsik Mari halálával a Nemzet Színészeire nehéz feladat hárult, új tagot kell választaniuk maguk közé. Mostanra megvan az időpont és már az esélyesek neve is felmerült.

Leadfotó és fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak