Alpár Gitta elfeledett sorsa - A magyar díva, aki Marlene Dietrichhel játszott együtt

Ünnepelt díva volt a harmincas években, a világhír küszöbén feladta karrierjét.

Hangja családi örökség

Bár itthon kevesen ismerik Alpár Gitta nevét, a magyar származású operett - és operaénekesnő igazi díva volt a harmincas évek Európájában, majd Amerikájában is. Az elragadó mosolyú szőke színésznő 1903-ban született Budapesten, és mivel édesapja kántor volt, viszonylag hamar eldöntötte, hogy énekesi pályára lép.

Imádta a szakma

Húszévesen már a budapesti Operaházban énekelt, majd néhány év alatt a bécsi és a berlini opera ünnepelt sztárja lett, közben pedig kétszer is férjez ment. Második házásságában Gustav Fröhlich német színésszel kötötte össze az életét, ami igencsak jót tett karrierjének. Tehetségére a magyar filmesek is felfigyeltek, Székely István rendezésében játszott a Savoyban című operett filmváltozatában, majd Londonba utazott és skandináv országokban vendégszerepelt. Két válás után harminchárom évesen hozzáment egy dúsgazdag svéd iparmágnáshoz, és 1936-ban Amerikába költöztek.

Hatalmas áldozatot hozott

Alpár Gitta karrierje csúcsán férje kérésére feladta hivatását, és életét egyetlen gyermekének, Julikának, és családjának szentelte. Az ígéret ellenére 1941-ben mégis színpadra állt. A francia filmrendező, René Clair felkérte, hogy szerepeljen a New Orleans angyala című filmben Merlene Dietrich partnereként eljátszotta utolsó szerepét. Egészen 1991-ben bekövetkezett haláláig színpadtól visszavonultan élt Kaliforniában, Palm Springs-i otthonában. 1987-ben Berlinben életművéért a Golden Band kitüntetésben részesült, két évvel később pedig Miklós Tibor darabot írt az életéről, a Hölgy rózsaszínben címmel.

leadfotó: Pixabay.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!