Sztárok

Öltöztetőnője bosszút forralt a legendás magyar színésznő ellen: elrejtőzve várt rá, majd saját lakásában tört az életére

Márkus Emília, másnéven a „Szőke Csoda”, a Nemzeti Színház úgynevezett Paulay-korszakának egyik legnagyszerűbb színművésznője volt. Élete tele volt sikerekkel és izgalmakkal, ráadásul a drámai, már-már hollywoodi filmekbe illő események sem kerülték el.

Óriási ikon volt

Márkus Emília 1860. szeptember 10-én látta meg a napvilágot Szombathelyen. Nagybátyja, Horváth Boldizsár egykori igazságügyi miniszter házában került közel a művészetekhez, kislányként pedig Liszt Ferenc jelenlétében szavalta el Vörösmarty Mihálynak a zeneszerzőhöz írt ódáját – nem csoda, hogy a vérében volt a tehetség. 1874-ben korengedéllyel lett a Színművészeti Akadémia hallgatója, s már diplomája megszerzése előtt egy évvel, 1877-ben szerződtette a Nemzeti Színház. Júliaként lépett először színpadra az ország első társulatában, s összesen 17 Shakespeare-hősnőt játszott el – többek között volt Ophelia, Desdemona, Kleopátra, Lady Macbeth. Naivából lett ünnepelt drámai színésznő, egyformán remekelt klasszikus és kortárs drámákban, kiváló talentumának köszönhetően pedig hamar az ország egyik kedvence lett. Eseménydús életében azonban előfordultak hajmeresztő pillanatok: részletek a galériában!

Márkus Emília volt az első Tünde a Csongor és Tündében, az első Noémi Jókai Aranyemberében és az első Nóra a magyar színpadon. Az ember tragédiájában Hippia és Éva is volt, s eljátszotta a Bánk bán mindhárom jelentős nőalakját, Izidórát, Melindát és Gertrudist. Nagy riválisával, Jászai Marival stílszerűen a Stuart Máriában voltak együtt a színpadon: a címszerepet Márkus, ellenfelét, Erzsébet királynőt Jászai adta.
Kattints a további képekért!

Bulla Elma maga volt a megtestesült elegancia: a Kossuth-díjas művész táncos csodagyerekből lett felejthetetlen színésznő, aki a világot jelentő deszkákon és a magánéletben is lenyűgözött mindenkit.

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Tina már egy ideje fontolgatta ezeket a beavatkozásokat, azonban sokáig tartott tőle, most viszont bevállalta.
Lifestyle
Legjobb barátodnak is felteheted ezt az egyszerű, de annál trükkösebb kérdést, amiből könnyedén kiderítheted, vajon mennyire ismernek jól téged a hozzád legközelebb állók.
Egészség
Ha nem szeretnéd már idejekorán hajfesték segítségével elfedni ősz hajszálaidat, hanem inkább egy természetes módszert próbálnál ki, ami lelassítja az őszülést, akkor jó helyen jársz, ugyanis...