Senki nem tudja, de van még egy magyar Oscar-díjas - ezért nem beszélünk róla

Tudod, kik a magyar Oscar-díjasok? Még ha azt is gondolod, hogy gond nélkül fel tudod őket sorolni, van egy rossz hírünk. Székely János nevét minden bizonnyal lehagytad a listáról, pedig több arany szobrocskát nyert országunk, mint hinnéd. Hogy miért nem hallunk róla soha? Különleges oka van.

Eggyel több magyar Oscar-díjasunk van

Székely János neve nem mond túl sokat a közönségnek. Nem került bele a tankönyvekbe, nem neveztek el róla köztereket, a legtöbben létezéséről sem tudnak. Pedig Oscar-díjas magyar, az egyik legelitebb csoport tagja. Hogy miért nem tartják számon mégsem a magyarok a legendás sikerét? Eláruljuk!

Székely János a budapesti kereskedelmi akadémián tanult, a Tanácsköztársaság bukása után költözött Berlinbe, ahol forgatókönyvírással foglalkozott. Ő írta az egyik első Európában készült hangosfilmet, mely a Melodie des Herzens címet viseli, magyarul pedig Vasárnap délutánnak fordították. Legendás nevekkel dolgozott együtt, kollégája volt többek között Brigitte Helm, Willy Fritsch, Marlene Dietrich vagy éppen Emil Jannings.

A nagy váltás, élete fordulópontja 1934-ben jött, amikor Ernst Lubitsch-tól megkapta élete álláslehetőségét, aki forgatókönyvírónak hívta Hollywoodba. A döntést alaposan átgondolta, így történt, hogy csupán négy esztendővel később, 1938-ban költözött csak ki végleg az Amerikai Egyesült Államokba.

Székely János 1940-ben, az Arise my love című alkotásért (magyarul: Ébredj, szerelmem!) kapott Oscar-díjat a legjobb forgatókönyv kategóriában. Hiába azonban a csillogó karrier, ez sem volt elég ahhoz, hogy Amerikában maradjon, a mccarthyzmus ideje alatt elhagyta amerikát, és 1950-ben Mexikóba költözött.

Az írónak egy vágya maradt utolsó éveiben, hogy visszaköltözhessen Magyarországra. Tervei szerint kezdésben Németországban szeretett volna letelepedni, majd onnan hazatérni, ám sajnos csak az első fázist élhette meg, hazájába már soha nem térhetett vissza.

De hogy miért nem tudják a magyarok, hogy még egy Oscar-díjunk van? Miért nem hallunk soha Székely János nevéről? Sokkal egyszerűbb indoka van, mint gondolnád. Eláruljuk!

Székely János az Arise my love! című alkotásért nyert Oscar-díjat 1940-ben.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak