Lemondott Sebastian Kurz az osztrák kancellár - korrupcióval vádolják

Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően bejelentette, hogy lemond tisztségéről annak érdekében, hogy enyhítse a kormányzati válságot, amelyet az ügyészek bejelentése váltott ki, amelyben korrupcióval vádolják.

Korrupciós vádak és házkutatás

A 35 éves Sebastian Kurz az osztrák parlamenti pártok képviselőivel való egyeztetés után hozta meg a döntést. Ám a lemondás ellenére az élvonalbeli politikában marad: azt mondta, hogy megtartja pártelnöki tisztségét a Néppártban. Ő maga az utódjaként a bizalmasát, Alexander Schallenberg külügyminisztert javasolta a lemondását bejelentő sajtótájékoztatón az Euronews szerint. Annyi bizonyos, hogy egyelőre a teendőit csakugyan Schallenberg veszi át.

Viszont kérdés, mit fognak erre reagálni a Zöldek, akik pénteken kijelentették, hogy Kurz nem maradhat kancellár, és követelték, hogy pártja „feddhetetlen személyt” jelöljön helyette.

Az ellenzéki vezetők felszólították Kurzt, hogy mondjon le, és teljes mértékben vonuljon ki a politikai életből. Mindez azután történt, hogy korrupciós vádak fogalmazódtak meg ellene.

A Krone Zeitung szerint a botrány akkor robbant ki, amikor a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) szerda délelőtt házkutatást tartott a Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is. Az érintettek mind Kurz bizalmi emberei.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2