Gyászol egész Amerika - Meghalt Lawrence Ferlinghetti, a kulturális ikon

A beatköltő krónikus tüdőbaj következtében hunyt el.

A művész, aki egy vers miatt ment börtönbe

101 éves korában, hétfőn meghalt a legendás költő és kiadó, Lawrence Ferlinghetti - tájékoztatta a nyilvánosságot az elhunyt fia. A kulturális élet támogatója és a művészetek aktív művelőjeként kulcsszerepet játszott a szólásszabadság harcában, miután Allen Ginsberg 1956-ban kiadta „Üvöltés” ​​című versét, amiért letartóztatták obszcenitás vádjával - szó szerint börtönbe ment az igazságáért. Legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy segített elindítani a Beat-mozgalmat Amerikában és megnyitotta a San Francisco-i City Lights nevű, saját kiadóját és könyvesboltját, ami a nyugati parti irodalmi Mekkájává vált: értelmiségiek, írók, disszidensek, aktivisták, zenészek és művészek zarándokoltak el oda - írja megemlékezésében a Reuters.

"A vers legyen mindenkié"

"A City Lights a környéken az egyetlen olyan hely volt, ahol be lehetett menni, leülni és könyveket olvasni anélkül, hogy kényszerítettek volna arra, hogy vásárolj is valamit" - mondta Ferlinghetti egy 2006-os Hartford Courant interjúban. "Az volt az ötletem, hogy a könyvesboltnak a szellemi tevékenység központjának kell lennie" - tette hozzá.

Ferlinghetti művei gyakran fogalmaztak meg politikai vagy rendszerellenes véleményt, ezért nagy népszerűségnek örvendett a fiatalok körében, akik változást akartak. A költő ars poeticája egyébként az volt, hogy a versei mindenki számára hozzáférhetőek legyenek, mellőzött mindenféle kulturális sznobizmust.

"Egy jó versnek nyilvánosnak kell lennie, ami alatt azt értem, hogy bárki megérthesse őket, azok is akik nem rendelkeznek semmilyen végzettséggel" - mondta a Writer's Digest egy 2010-es interjújában.

Nyugodjék békében.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!