Csukás István egy éve nincs velünk - Emlékszel még leghíresebb karaktereire?

Több online megemlékezést is tartanak a szomorú évforduló kapcsán, melyben felidézik az író különleges főhőseit.

Tavaly hunyt el az ország nagy mesélője

Az egész ország gyászolja a mai napig a mindig vidám és lélekmelegítő meséiről ismert Csukás Istvánt. Az író gazdag életművet hagyott hátra maga után: regények, versek, prózák és esszék jegyzik a nevét, mégis leginkább az ifjúsági- és gyermekirodalmi művei, meséi jutottak el a lakossághoz a filmes-, rajzfilmes adaptációknak köszönhetően. Süsü, Pom Pom, Gombóc Artúr vagy éppen Sün Balázs történetei tovább éltetik Csukás nagyszerű fantáziáját, és sokak örömére a művész halálának egyéves évfordulójára most több színész is készül gyeremekelőadásokkal, hogy írói örökségét éltessék. Igaz, ezek a vírushelyzet miatt online valósulhatnak meg.

Csukás István emléknapok

Február 24-én, 25-én és 26-án a Jókai Mór Művelődési Ház Facebook-oldalán egy-egy mesét vagy meserészletet olvasnak fel a művészek: Spolarics Andrea a Sün Balázs című verses mesét, Bohoczki Sára az Ágacska című mese egy fejezetét, Chován Gábor pedig a Pom Pom meséiből Szegény Gombóc Artúr történetét. A hétvégén, február 27-én és 28-án mindhárom felolvasás egyben hallgatható. Az élő közvetítés 2021. február 24-én 13 órától lesz megtekinthető.

Emlékszel még a legendás karakterekre?

Süsü, a sárkány a 70-es évek végén érkezett meg a televízióba. A magyar televíziós bábfilmsorozat írója Csukás István volt, a zeneszerzője pedig Bergendy István. A mai napig a gyerekek egyik kedvence a híres egyfejű.
Kattints a további képekért!

Az egykori televíziós még múlt héten szenvedett autóbalesetet Budapesten, a VI. kerületben. Azóta voltaképpen egyetlen perc nyugalmat sem engedélyeznek neki az internetes kommentelők: a Kossuth-díjas újságíró nemtelen támadások kereszttüzébe került.

Leadfotó: MTI

Oldalak

Szólj hozzá Te is!