Sztárok

Miért anyakönyvezték Mária néven Latinovits Zoltánt? Innen ered a Színészkirály negyedik keresztneve

A 91 évvel ezelőtt született művész négy keresztnevet is kapott felmenőitől: Latinovits Zoltán Oszkár Pál Mária néven anyakönyvezték.

Rendhagyó névválasztás

A Bajor Gizi Színészmúzeumban rendeztek kiállítást a tragikus sorsú magyar színészóriás, a 91 évvel ezelőtt, 1931 szeptemberében született Latinovits Zoltán életéről. Kiderült, hogy a honi színház- és filmművészet emblematikus alakja négy keresztnevet is kapott felmenőitől: Latinovits Zoltán Oszkár Pál Mária néven anyakönyvezték - említi meg cikkében a Bors.

A negyedik keresztnév miatt a lap felkereste a színművész öccsét, az ismert zenészt, Frenreisz Károlyt, aki őszintén bevallotta, ő sem tudja pontosan, mi áll a furcsa névválasztás mögött. "Őszintén megmondom, hogy nem tudom. Ezen, hogy már én is sokszor gondolkodtam, de egyszerűen soha nem jöttem rá. Nem tudom ki az, aki ezt meg tudja fejteni, de szerintem csak édesanyám tudna rá választ adni, de ő sajnos már nem él. Hogy teljesen őszinte legyek, engem is foglalkoztat ez a kérdés már egy ideje" - fogalmazott a Kossuth-díjas híresség.

A Bors ezt követően Szabó István családfakutató-történészhez fordult segítségért, aki elárulta, egy időben kifejezetten gyakorinak számított, hogy a nemesi családok több utónevet is adtak gyermekeiknek, sőt olykor olyan keresztnevekkel is ellátták gyermekeiket, amiket korábban szentek viseltek. "Latinovitsnak a négy, az még kifejezetten kevésnek hathat bizonyos esetekben. Például ha megnézzük a történelmet, és találkozunk Habsburg Ottóval, akkor meglepődhetünk, amikor olvassuk, hogy teljes neve nem más, mint Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lothringen. Jól láthatóan ott is szerepel a Mária név. A nemesi családok gyakorta adtak gyermekeiknek olyan neveket, amiket korábban Szentek viseltek. Ez egyszerre volt egy tiszteletadás a védőszentek előtt, továbbá egy szakrális kérés, ahol szerették volna, ha a választott szent végigkíséri életútján az adott illetőt" - állapította meg a szakértő.

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A 2022-es Dancing with the Stars ezúttal is egy hatalmas, fergeteges hangulatú élő show-al zárult, ahol a nézők óriási meglepetéseknek lehettek szemtanúi, az est végén pedig az is kiderült, melyik...
Fashion&Beauty
Rengeteg olyan kombináció van, ami felvéve tökéletesen kiegészíti egymást. Ilyen a következőkben bemutatott ing-baseball sapka párosítás is, amivel tele van jelenleg minden közösségi oldal.
Sztárok
Katalin hercegné már túl van a negyedik X-en, emellett három gyermeket is a világra hozott, de továbbra is kirobbanó formában van, így nem meglepő, hogy sokan kíváncsiak arra, vajon mivel éri ezt el.