Tudsz mondani akár csak egy költőt, aki nő? Ha nem, ez a cikk neked szól

Milyen lehetőségei voltak és vannak egy nőnek, ha gondolatait, érzéseit a költészet eszközeivel akarta megmutatni a nagyvilágnak? Az a nő, aki régen műveltségét és szellemességét kifejezhette másoknak, szerencsés volt, de vajon el is hitté neki, hogy valóban képes a versírásra - és elhiszik-e ma?

A nők és a költészet

Bár jellemzően a költészetet a férfiakhoz társítjuk, a női költők alkotásai éppúgy a világirodalom részei már hosszú évszázadok óta. A 16. századból maradtak fenn először a nők tollából származó költemények, ezeket pedig annak idején a férfiakéval teljesen egyenrangú művekként szerepeltették a nyomtatott vagy kéziratos énekkönyvekben. Mégis, manapság, ha azt kérjük egy átlagembertől, hogy mondjon egy női költőt, a válasz sok esetben az, hogy nem tudom. Erről persze nem feltétlenül tehetünk, alig tanulunk az iskolában költőnőkről, pedig lenne miért. A költészet világnapja alkalmából éppen ezért összegyűjtöttük a hazai és a nemzetközi irodalmi színtér legjelentősebb női szereplőit, akiknek költészete mindenki figyelmére méltó lenne.

Lapozd fel a galériát!

Török Sophie A Tanner Ilona néven született Török Sophie-t a legtöbbek - maximum - onnan ismerik, hogy ő volt Babits Mihály felesége. A költő, író, irodalomtörténész, műfordító azonban nem véletlenül választotta őt. Tehetséges szerző volt ő maga is, a Nyugat folyóirat közölte rendszeresen verseit, kritikáit és néhány novelláját. Verseiben a női lélekről, az érzelmek viharairól ír, míg prózájában a modern nő sokoldalúságáról.
Kattints a további képekért!

Péterfy-Novák Éva és férje, Péterfy Gergely decemberben tették át ideiglenesen székhelyüket a napfényes Itáliába. Jelenleg egy Todi nevű városban élnek, és mindketten regényt írnak - a költözésről, koronavírusról, a családon belül erőszak hazai helyzetéről és a felszabadult alkotás öröméről mesélt exkluzív interjúban nekünk az írónő.

Leadfotó: Prodimedia - RedDot; facebook.com/tothkrisztinaoldala

Oldalak