„Jó estét, jó szurkolást!” – 18 éve nem halljuk már Knézy Jenő szállóigévé vált köszönését

Az utánozhatatlan hangú, mindenki számára hiteles és szimpatikus szakember, a legismertebb magyar sportújságíró és sportriporter mindössze 58 éves volt, két hónap alatt győzte le őt a szörnyű betegség.

Knézy Jenő nélkül nem ugyanolyanok a focimeccsek

Már javában zajlik a labdarúgó Európa-bajnokság, már hosszú Knézy Jenő eltéveszthetetlen, jellegzetes hangja nélkül. Mindenki kedvenc sportriportere mindig felkészült volt, nem rejtette véka alá a véleményét, aranyköpései és védjegyévé vált köszönését azóta hiányolják a magyar sportrajongók.

Knézy Jenő Nagyváradon született 1944-ben. Fiatalkorában Kiskunhalason élt, majd Budapesten érettségizett. Tizenévesen a magyar ifjúsági kosárlabda-válogatott tagja volt, majd pár évig a Központi Élelmiszeripari Kutatóintézetben dolgozott. Elvégezte az egyetemet, mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát szerzett, de nem sokáig dolgozott a szakterületén, mert nagyobb álmai voltak.

Jelentkezett a Pályabelépő című sportriporter-pályázatra, ahol több mint ötezer jelentkező közül választották ki, így ebben a műsorban debütált a televízióban. 1971-től lett a Magyar Televízió sportosztályának munkatársa és riportere. Főként a labdajátékokkal forrt össze a neve, de közvetített többek között jégkorongot, úszást, egy időben Formula–1-et is.

1974-től 2002-ig valamennyi labdarúgó-világbajnokságon kint volt, háromszor a döntőt is közvetítette. 1976-tól az Európa-bajnokságokról is rendszeresen közvetített. A Bajnokok Ligája döntőjét is rendszerint ő kommentálta 2002-ig. Az 1972-es müncheni nyári játékoktól kezdve egészen a 2002-es téli játékokig az olimpiákról is tudósított, három magyar aranyérem megszerzését kommentálta.

Két ízben volt rövid ideig a Telesport főszerkesztője, a kettő között, valamint 1999-től főmunkatársa. Sokoldalúságát bizonyítva láthatták a nézők kabaréműsorokban és választási műsorokban is.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: Fortepan / Rádió és Televízió Újság

Oldalak

  • 1
  • 2