Sztárok

Szabó Dezsővel és Balázs Béla testvérével is viszonya volt a legendás magyar írónőnek: 38 év adatott meg neki, fiával együtt hunyt el

Kaffka Margit élete és munkássága mellett nem lehet szó nélkül elmenni: bár csupán csak 38 évet élt, sikerült maradandót alkotnia, ihletből pedig nem volt hiánya, hiszen szerelmi viszonyaiból és csalódásaiból megannyi mű született.

Ady is rajongott az írásaiért

Jókai Anna, Janikovszky Éva, Szabó Magda, Nemes Nagy Ágnes – olyan legendás magyar írónők ők, akiknek műveit a mai napig érdemes kézbe venni és forgatni, de nem lehet szó nélkül elmenni Kaffka Margit munkássága mellett sem. Bár Kaffkának csupán 38 év adatott meg a földi létből, mégis sikerült maradandót alkotnia, nem véletlen tehát, hogy még Ady Endre is „nagyon-nagy író-asszonynak” nevezte őt, és így hivatkozott a magyar irodalom egyik legjelentősebb női írójára, aki egyben a Nyugat nemzedékének is fontos tagja volt. Kaffka 1880 júniusában született Nagykárolyban, és apja korai halála miatt a család szerény, nehéz körülmények között élt. Margit ösztöndíjasként tanult a szatmári irgalmas nővérek tanítóképző zárdájában, majd egy évet tanított a városban, ezután pedig Budapesten tanult tovább, és végül tanári oklevelet szerzett. Tanítványai imádták őt, de mégsem a tanítás, hanem az írás volt Kaffka igazi szenvedélye, aki egyébként szoros barátságban állt például Kosztolányival, Babitscsal és Balázs Bélával is. Bár az írónőnek megannyi szerelme volt, életének ezen része nem igazán nevezhető szerencsésnek, hiszen első férjével, Fröhlich Brúnó erdőmérnökkel például László gyermekük születése ellenére is tönkrement a házasságuk, így elváltak. Viszonyokból azonban nem volt hiány…

Kaffka első férje tehát Fröhlich Brúnó volt, akihez az írónő 1905-ben ment feleségül, egy évre rá pedig megszületett közös gyermekük, László. A férfivel való házassága azonban hamar tönkrement, így elváltak, ezt követően Margitnak pedig viszonya volt többek között Osvát Ernővel és Papp Viktor zenekritikussal is, de Szabó Dezsőhöz is gyengéd szálak fűzték őt egy időben.
Kattints a további képekért!

Bár Burt Lancaster három nőt is feleségül vett, a filmcsillaggal kapcsolatban nyílt titok volt, hogy nem vetette meg a férfiakkal való intimitást sem.

Leadfotó: Wikipédia/Székely Aladár

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A vöröshagyma héjának jótékony hatásai, valamint felhasználási módjai kevésbé ismertek, ezért most összeszedtük, miért nem szabad soha egyből kihajítani.
Home&Design
Idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását.
Lifestyle
Az ételek élvezete nemcsak az ízekben rejlik, hanem azzal is jár, hogy kielégítsék az éhséget, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek elfogyasztása után csak még éhesebbnek érezzük magunkat, és további...