Hajszálon múlt az élete: bérgyilkosokkal akarta megöletni Sztálin az Oscar-díjas színészt, több merénylet is készült ellene

John Wayne az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig az Egyesült Államok egyik legnagyobb jelképe volt, politikai szerepvállalása miatt azonban az élete több alkalommal is veszélyben forgott.

Sztálin célkeresztjébe került

John Wayne 1907. május 26-án látta meg a napvilágot Iowa államban, Marion Michael Morrison néven: az Oscar-díjas színész, akit a „The Duke” azaz „A herceg” névvel illette, Kaliforniában nőtt fel, nyaranta pedig kellékesként dolgozott a Fox filmstúdiónál, ahol összebarátkozott John Ford rendezővel. A férfi kisebb szerepeket osztott rá, majd beajánlotta az első hangos western, A nagy ösvény főszerepére – noha a film megbukott, a fiatal tehetség a pályán maradhatott, sőt a John Wayne művésznév mellé fizetésemelést is kapott. Már az 1920-as években szerepelt némafilmekben, s még ha színészi tehetségét nem is annyira ismerték el, megjelenése az akkori western, majd később második világháborús mozikban híressé tette, emellett életrajzi filmek, romantikus vígjátékok és drámák is jelzik a nevét. Wayne soha nem titkolta markánsan konzervatív nézeteit, emiatt számos ellensége akadt, politikai állásfoglalása pedig többször életveszélyes helyezetekbe sodorta…

Noha a legtöbbek szemében Wayne szupersztár volt, Sztálin egyre fenyegetőbbnek látta a hírnevét, és úgy gondolta, a színész halála segítene véget vetni az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején a hollywoodi filmiparra jellemző kommunistaellenességen.
Kattints a további képekért!

1963. november 22-én, körülbelül 12:30-kor John F. Kennedy elnök autókonvoja áthaladt Dallas belvárosában a Dealey Plaza téren. Amikor az elnök kabriója a texasi tankönyvraktár épületénél járt, három lövést adtak le JFK-ra.

Leadfotó: Archive Photos/Getty Images

Oldalak