Sztárok

Fia 18 év után árulta el, hogyan teltek Kránitz Lajos utolsó napjai - Zuhanyzás közben kapott szívrohamot

A Jászai Mari-díjas magyar színészlegenda - Jockey Ewing, Darth Vader és Bud Spencer felejthetetlen magyar hangja - mindössze 62 éves volt, amikor elragadta a halál.

Máig hiányzik nemcsak a szakmának, de a közönségnek is

"Pótolhatatlan veszteség" - rongyosra koptatott közhely, de szinte mindig elsütik egy jelentős közéleti szereplő vagy épp művész halála kapcsán. Nos, a 62 esztendős korában, 2005. augusztus elsején elhunyt Kránitz Lajos esetében e jelzős szerkezet abszolút megállja a helyét: noha immáron 18 éve lesz, hogy itthagyta az árnyékvilágot, a Jászai Mari-díjjal kitüntetett magyar színművész azóta is hiányzik nemcsak a szakmának, de a nagyközönségnek is. A Wikipédia információi szerint a Színházi adattár több mint 130 színpadi bemutatóját rögzítette: pályája során olyan darabokban tűnt fel, mint Moliére Tudós nőkje, Katona József Bánk bánja, Shakespeare III. Richárdja, Steinbeck Egerek és emberekje, Szophoklész Antigonéja, Fejes Endre Rozsdatemetője vagy Szerb Antal Éjféli lovasa. A Szolnoki Szigligeti Színházhoz, a Veszprémi Petőfi Színházhoz, a budapesti József Attila Színházhoz és a Népszínházhoz is szerződés kötötte, és bár számos kiugró alakítás fűződött a nevéhez, a Jászai Mari-díjat leszámítva egyetlen nívós kitüntetést sem kapott. Nemcsak a színpadon nyújtott elementáris alakításai, hanem szinkronos munkássága miatt is megérdemelt volna minden elismerést: hosszú éveken át kölcsönözte Larry Hagman, azaz Jockey Ewing magyar hangját a Dallas című televíziós sorozatban, a Star Wars eredeti trilógiájának újabb szinkronverzióiban ő szólaltatta meg Darth Vadert, ugyanakkor rengetegszer váltotta Bujtor Istvánt Bud Spencer szinkronizálásában. Egy nagyszerű karrier szakadt meg 2005. augusztus elsején, amikor Kránitz otthoni zuhanyzás közben kapott szívrohamot. Fia, ifj. Kránitz Lajos 18 év múltán felelevenítette, hogyan teltek híres édesapja utolsó napjai.

Galériánkban olvashatod a színművész fiának szívszorító visszaemlékezését!

"Volt egy életerős, tervekkel teli, jókedvű édesapám, akivel vasárnap délután még a kertben beszélgettem, másnap, augusztus elsején délelőtt pedig hívott az öcsém, hogy Apu nincs többé" - mondta a Meglepetés magazinnak adott interjújában ifj. Kránitz Lajos.
Kattints a további képekért!

Csákányi László hangját szinte mindenki ismeri legendás szinkronszerepeinek köszönhetően. A Jászai-díjas színész, érdemes és kiváló művész a múlt századi magyar színjátszás kiemelkedő alakja volt, pályafutása azonban nem indult gördülékenyen.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.
Recept
Valentin-napon sem muszáj egészségtelen édességekkel tömni magunkat, ezért mutatunk pár szuper egyszerű, finom és egészséges receptet.