Sztárok

Szörnyen teltek az 50-es évek hollywoodi macsójának utolsó napjai: a filmcsillag 57 éves volt, amikor elragadta őt a gyilkos kór

Füstszűrő nélküli cigarettát szívott és rengeteget ivott, ez lett a végzete a 40-es és 50-es évek macsójának, aki elviselhetetlen kínokat élt át végső napjaiban, melyeket korábbi életvitele okozott.

Ő volt a Casablanca sztárja

Nyes, cinikus és szűkszavú stílusa, modora, na meg persze elképesztő tehetsége és megnyerő külseje Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárjává tette az Oscar-díjas Humphrey Bogartot, aki 1899. december 25-én látta meg a napvilágot New Yorkban. Az 1942-es Casablanca című film sztárja egy ismert sebész és egy grafikusművész gyermekeként nőtt fel két húgával együtt, 1918-ban pedig besorozták őt a haditengerészethez: itt szerezte mára legendásnak számító sérülését is. A felső ajkán látható forradás ugyanis állítólag akkor keletkezett, amikor az őrizetére bízott rab szökni próbált, és szájon vágta Humphreyt egy bilinccsel, ám végül Bogart a sérülése ellenére is elfogta a szökevényt. Két évre rá Alice Brady színésznő felfedezte a férfi tehetségét, ekkor kezdődött Bogart karrierje, de az áttörés csak 1934-ben jött el számára, amikor az Elvarázsolt erdő című filmben eljátszhatta Duke Mantee-t, a szökött gyilkost. Karakterét annyira jól sikerült megformálnia, hogy a nézőtéren ülők egészen megijedtek tőle, hiszen jéghideg tekintete és gesztusai tényleg olyanok voltak, mintha a közönség valóban egy gyilkost látna, pedig Bogart még meg sem szólalt. Ezt követően a Warner Brothers állandó szerződést írt alá vele, így sorra kapta a gengszter-szerepeket, melyeket hibátlanul alakított, ez pedig olyan sikerrel és hírnévvel járt, amit Humphrey korábban elképzelni sem tudott. A csillogást és a rivaldafényt azonban csupán 57 éves koráig élvezhette, amikor is elragadta őt egy kegyetlen gyilkos kór az élők sorából…

Humphrey karrierje egészen haláláig felfelé ívelt: olyan filmekben szerepelt, mint a Magas Sierra, A máltai sólyom vagy éppen a háborús románcról szóló Casablanca, melyben a fiatal svéd szépséggel, Ingrid Bergmannal játszhatott együtt, az alkotást pedig a mai napig minden idők egyik legjobb filmjei közé sorolják.
Kattints a további képekért!

Ami biztos, hogy Blind Lemon Jeffersont 1929. december 19-én ragadta el a halál, de hogy pontosan hogyan, arról a mai napig csak találgatások vannak.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Hogy mi minden lapulhat egy női táskában, arról órákon át lehetne anekdotázni, egy friss történet azonban minden korábbi képzeletet felülmúl.
Lifestyle
Hogy is van a mondás? Egy fecske nem csinál nyarat – de az első farsangi jelmezt kereső poszt képes lavinát elindítani az online szülői csoportokban. Például az egyik Wednesday-jelmezt kereső poszt...
Lifestyle
Majdnem megállt az 59 éves nő szíve, amikor a Facebook-on belefutott egy étterem reklámvideójába. A felvételen a kilenc éve elhunyt férje ült egy asztalnál.