Sztárok

Túl korán hagyott itt minket: csupán 38 éves volt a magyarok kedvenc tévébemondója, amikor elhunyt

Hajas Ilona a képernyőre született: mindig mosolygósan és üdén lépett be a stúdióba, sajnos azonban idejekorán távozott az élők sorából.

A nézők kedvence volt

Hajas Ilona pedagógus szülők harmadik gyermekeként jött a világra Nagysimonyiban 1951. január 21-én: a család 1956 tavaszától Köcskön lakott, ugyanis innen jobban látogathatták édesapjukat, akit a forradalom mellett történt kiállása miatt Kistarcsára internáltak. Miután édesapja kiszabadult, aktív résztvevője volt a szülei által szervezett köcski irodalmi színpad és vegyeskar életében, fellépéseik során számos nívódíjat és közönségdíjat nyertek el. Az iskolában kitűnően teljesített, az érettségi után azonban édesapja megbélyegzése miatt nem nyert felvételt az ELTE magyar-történelem szakára, végül 1969-ben felvették a Szegedi Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakára, egy év múlva Pécsett folytatta tanulmányait, és vezetője lett a főiskola irodalmi színpadának. A „Szép magyar beszéd és kiejtés” országos versenyen is részt vett, 1973-ban Kazinczy-díjas lett – ekkorra született meg lánya, Vivien. A diploma megszerzése után 1974-ig dolgozott a Magyar Televízió Pécsi Stúdiójában, külsősként: egyik riportja eljutott Matúz Józsefnéhoz, a Magyar Televízió hírműsorainak főszerkesztőjéhez, aki bemondónak ajánlotta őt. Magyarországon még csak egyetlen televíziós csatorna működött akkor, amikor esténként Hajas Ilona arca feltűnt a képernyőn: imádta a közönség, ő pedig mindvégig szenvedéllyel és örömmel végezte a munkáját, a sors azonban közbeszólt…

Hajas Ilona 1974-ben jelentkezett bemondónak a Magyar Televíziónál: kiválóan sikerültek próbafelvételei, így nem volt kérdés, hogy megkapja az állást. A felvétel készítői első pillantásra meglátták benne a tehetséget, hiszen beszédstílusa és orgánuma is egyedülállónak bizonyult.
Kattints a további képekért!

Baleczky Annamária gyönyörű, s egyben kivételes tehetségű tévébemondó volt. Sosem az ismertség vagy a népszerűség hajtotta a munkájában, később pedig a halálos ágyán sem tudta feldolgozni, hogy mellőzték a képernyőről.

Leadfotó: Facebook/ Hajas Ilona Emlékoldal

Oldalak

Sztárok