Sztárok

Elhunyt Monica Vitti, minden idők egyik legnagyobb olasz színésznője

A világhírű színésznő régóta betegeskedett, évtizedekkel ezelőtt elvonult a nyilvánosságtól. 2021 novemberében ünnepelte kilencvenedik születésnapját. A modern európai művészfilm egyik legnagyob mesterével, Michelangelo Antonioni rendezővel közösen forgatott alkotásai halhatatlanná tették Vittit, aki évtizedeken át volt a férfiak nagy kedvence.

Antonioni múzsája volt

Monica Vitti 1931-ben Rómában született Maria Luisa Ceciarelli néven, művésznevét 1954-ben vette fel. Gina Lollobrigidával és Sophia Lorennel együtt az 1960-as években a legsikeresebb olasz filmszínésznők közé tartozott, ekkoriban főleg a modern európai művészfilm egyik vezéralakja, Michelangelo Antonioni remekműveiben szerepelt, aki múzsájaként tekintett rá.

Először 1960-ban A kaland című korszakos jelentőségű mesterműben láthatta a közönség, amelyet Cannes-ban a zsűri díjával jutalmaztak. Később a rendezőnek Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös sivatag című filmjeiben is sikert aratott. Antonioni filmjeiben Vitti környezetüktől elidegenedett, útjukat kereső, furcsa határhelyzetben rekedt nőalakokat formált meg.

1971-ben ő volt Jancsó Miklós A pacifista című, Olaszországban forgatott filmjének főszereplője, de a közös munka mindkettejük számára csalódásnak bizonyult: a forgatás feszült hangulatban folyt, a film megbukott.

Alain Delonnal, Vittorio Gassmannal osztozott a vásznon

Vitti 1970-ben Marcello Mastroiannival játszotta el a Féltékenységi dráma főszerepét Ettore Scola romantikus vígjátékában, majd 1974-ben emlékezetes alakítást nyújtott Luis Bunuel A szabadság fantomja című alkotásában. Pályafutása során olyan kiváló partnerei voltak, mint Giancarlo Giannini, Alain Delon és Vittorio Gassman.

Későbbi férje, Roberto Russo Flirt című filmjében nyújtott alakításáért 1984-ben a Berlinalén díjazták. 1995-ben pedig a velencei filmfesztiválon ismerték el pályafutását Arany Oroszlán-díjjal. A legjelentősebb olasz filmes kitüntetést, az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját hatszor vehette át.

A színésznő hosszú évek óta betegeskedett, 2001-ben vissza is vonult a filmezéstől. November 3-án ünnepelte 90. születésnapját, ebből az alkalomból olasz tévécsatornák a díva több filmjét is levetítették. Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz film királynőjének nevezte nekrológjában.

(MTI)

Fotó: Hulton Archive / Getty Images

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!