Gyászhír: Elhunyt Haumann Péter Kossuth-díjas színész

Szombat délután elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész 81 éves korában.

Hosszú betegség után távozott el

81 éves korában hunyt el Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze szombat délután. – tudatta a családja.

1973-ban kezdett a Madách Színháznál, ahol idővel társulat vezető művésze lett. Néhány évvel később, 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, azt követően az Arizona Színházhoz, majd egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

Időközben, 1997-ben lett a Halhatatlanok Társulatának tagja, 2006-ban pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést- 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Termékeny színész volt

Olyan darabokban láthattuk, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák.

Filmekben is találkozhattunk vele, ilyen a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok.

1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

Tavaly vonult vissza

2021 őszén, a Madách Színház 1500. jubileumi előadásán, a Macskák után jelentette be: valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy színpadra lépett. Úgy érezte, hogy 58 év folyamatos munka után pihenésre van szüksége, amit teljesen mértékben megérdemelt. Tehetségének és munkásságának köszönhetően beírta magát magát a magyar színház történelembe.

Nyugodjon békében!

Bodrogi Gyulát csütörtök reggel szállították kórházba, jelenleg is az intenzív osztályon kezelik.

leadkép: facebook

Oldalak