Sztárok

A Gombaszögi nővérek közül három tisztességes volt, a negyedik nem

Minden kétséget kizáróan ők voltak a századelő Budapestjének színészcsillagai, életük szappanoperába illő volt.

A tisztességtelen Gombaszögi Margit

A Tündérlaki lányok négyen voltak, három tisztességes volt, egy pedig nem” – így kezdődik az a Heltai Jenő novella, amit az író később színpadra is átírt. A darabról már megjelenésekor tudni lehetett, hogy a Gombaszögi nővérekről mintázták a főhőseit. A kaján, szellemes, ám sok helyen sikamlós vígjáték ősbemutatója 1914. február 14-én volt a Vígszínházban, két évvel később már Bécsben és Berlinben játszották, töretlen népszerűségét jelzi, hogy a színdarab a mai napig szerepel a színházak repertoárján.

De hogy kik is voltak azok a Gombaszögi lányok? Az eredetileg Grün néven született nővérek számáról megoszlanak a források: van, amely szerint öten, mások szerint hatan voltak. A magyar színház- és kultúrtörténetbe négyük neve íródott bele, rajtuk kívül még egy Aranka, esetleg egy Sára nevű testvérről lehet tudni.

A legendárium szerint a színésznővé váló nővérek közül Margit volt a legszebb, Frida volt a legtehetségesebb, Ella volt a legmulatságosabb és Irén élt a legtovább. Amennyiben Heltai elbeszélését vesszük alapul, úgy a legidősebb, az 1880-ban született Margit számított a tisztességtelennek.

Ő eleinte a Népszínházban volt karénekes, majd 1897-ben a Magyar Színházhoz került, ahol már színésznőként kapott szerződést. Pályafutása azonban alig egy évtizedig tartott, 1908-ban ugyanis visszavonult, miután feleségül ment ifjabb Romeiser Vilmos váci és dunavecsei főszolgabíróhoz, a rossz nyelvek szerint színtiszta érdekből. Kortársai azt is pletykálták, Margit annyira utálta a férjét, hogy mindegyik fizikai közeledését elutasította, sőt még a nászéjszakát is elbliccelte.

A házasság azonban pénzügyileg igencsak jövedelmező volt, így nemcsak Margit fiatalabb testvéreinek színészakadémiai tandíjára volt elegendő, hanem a férj Rozsnyóhoz közeli, Gombaszög melletti nyaralójának felépítésére is, amely állítólag a Grün lányok művésznevének lett ihletője.

Margit rendkívül fiatalon, mindössze 45 évesen hunyt el petefészekrákban még 1925-ben. Bár a fáma szerint ő volt a tisztességtelen nővér, azért Fridát sem kellett félteni…

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Arcanum

Oldalak

Sztárok