#filternélkül: Pohorelli Bettina, a sminkes, aki a magyar elitet szépíti

A szőke szépség lassan tíz éve van a szakmában, azóta már több magyar hírességet sminkelt, de olyan világsztárok is kerültek már az ecsete alá, mint a milliárdos üzletember édesanyja, Maye Musk. Interjú a sztársminkessel.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Munka, szenvedély, kihívás

A népszerű iparágakban, ahol rengetegen versenyeznek egymással, nem könnyű kitűnni és egyedinek lenni. Pohorelli Bettina az elmúlt kilenc évben azonban mindent megtett annak érdekében, hogy felfigyeljen rá a sminkes szakma, és az utóbbi években egyre nagyobb és híresebb vendégköre alakult ki. Bár magyar és külföldi üzletasszonyok, luxusfeleségek, színész- és énekesnők egyaránt megfordulnak a keze alatt, számára az is fontos, hogy a hétköznapi nőknek segítsen felfedezni a saját szépségüket. Mindennap rengeteg csodálatos nővel találkozik, akiknek nemcsak a külsejét, hanem a lelkét is megpróbálja átvarázsolni, hiszen azt vallja, a szépségiparban dolgozók - szerencsés esetben - a kliensek lelkével is épp annyira törődnek, mint a testükkel.

A csinos szőkeség az utóbbi időben a közösségi médiában is aktív, rengeteg fotót és tartalmat oszt meg az Instagram-oldalán, aminek köszönhetően jelentős rajongótábora alakult ki, már lassan 50 ezer követője van. Bettina azt mondja, ő elsősorban sminkesnek tartja magát, de nem tagadja, hogy szívesen használja kommunikációra ezt a felületet és örül annak, hogy ezen a platformon, is befogadóra talál az, amit a legjobban szeret: önkifejezni.

Interjú Pohorelli Bettinával

Mennyire volt tervszerű a pályaválasztásod? Mindig is sminkes szerettél volna lenni?

Egyáltalán nem volt tervezett, tulajdonképpen csak sodródtam az árral. Mindig is érdekeltek a művészeti ágazatok, bár kiskoromban versenyszerűen kajakoztam és sport iskolába jártam, ami tökéletesen kiegészítette az akkori lázadó énemet, de valójában folyton kerestem azokat a lehetőségeket, amikben kiélhetem a kreativitásomat. Későn érő típus vagyok, ezért sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mit is szeretnék valójában. A gimnázium után kommunikáció és médiatudományt tanultam, de nem elégítette ki az igényeimet. A főiskola mellett kezdtem el sminksuliba járni és ott kristályosodott ki, hogy valójában ezzel szeretnék foglalkozni. Szerencsés vagyok, mert a szüleim mindenben támogadtak, amiért nagyon hálás vagyok és ezúton is szeretném ezt megköszönni nekik!

Hitt abban a környezeted, hogy ez több lesz, mint hóbort?

Az elején hóbortnak indult, vagyis akkor talán még én magam sem gondoltam volna, hogy ez később egy stabil vállalkozás lehet. A szabadúszó sminkesek élete labilisnak tűnhet, de ez sok tényezőtől függ. Ez nem egy olyan munkahely, ahol be kell menned az irodába, hétfőtől péntekig és van egy főnököd, aki megmondja mit és hogyan csinalj, majd a hónap végén megkapod a fizetésedet, ami előre kiszámítható. Ilyen szempontból kiszámíthatatlannak tűnhet, azok számára, akik nem látnak bele a sminkes szakma működésébe. A szüleimnek, de főleg a nagyszüleimnek okozott ez némi bizonytalanságot, a megélhetésem szempontjából. Érthető, hogy aggódtak, hiszen számukra ez egy megfoghatatlan dolog, hogy most éppen kér-e valaki sminket vagy nem kér, de valójában ez sokkal előreláthatóbb, mint azt bárki hinné. Most már saját stúdióm van, ami stabilabbá tette a vállalkozasomat és egy fantasztikus ötcsillagos hotelben dolgozom a Lánchíd lábánál.

Milyen ma a magyar sminkesek útja? Nagyon nehéz boldogulni?

A saját utamat egy hatalmas buliként éltem meg, de lehet, hogy most már megszépültek az emlékek, mégis azt kell, hogy mondjam, piszok nehéz. Egyrészt rengeteg sminkelni vágyó lány és fiú van a szakmában. Túl sok. Több, mint amit ez a kis ország fent tud tartani és meg tud fizetni. Sajnos. Pedig minden nő megérdemelné. Ha indulnék a választásokon tuti szerepelne a programomban a havi egy ajándék smink. Persze, kinek ne lenne szimpatikus a sminkelés? Mindenki szeret szép lenni, szereti a kenceficéket és talán érez magában némi szorgalmat is. De! Nem mindenkinek való ez a szakma. Mielőtt elkezdünk ezzel foglalkozni mindenképpen tartsunk önvizsgálatot, hogy valóban testhezálló foglalkozás-e nekünk a sminkelés. Járjunk utána, számoljuk ki, kérdezzük meg profikat, kalkuláljunk az időnkkel.

Fodrásznak, kozmetikusnak, manikűrösnek vagy éppen sminkesnek lenni egy bizalmi szakma, hiszen a nők egymás között sokszor akaratlanul is megnyílnak. Te hogyan kezeled az ilyen helyzeteket, amikor valaki a bizalmába fogad?

Igen, erre nagyon jól rátapintottál, bizalmi szakma. Nap mint nap foglalkozom nőkkel és befogadó vagyok a személyiségükre. Ez sokszor meredek beszélgetésekbe torkollik, de valamiért mégis rengetegen bizalmat fektetnek belém a vendégeim és ezzel a bizalommal úgy bánok, mint a hímestojással. Azt gondolom, hogy az Instagram miatt sokkal könnyebben nyílnak meg nekem a nők, barátnőként kezelnek, hiszen folyamatosan értesülnek a velem kapcsolódó eseményekről. Én pedig rendkívül közvetlen vagyok velük, ez egy mesteri kombináció. Rendszerint rám bízzák magukat és én folyamatosan azon vagyok, hogy minden igényüket kielégítsem. Lehet ez egy szép smink, baráti beszélgetés vagy csendes kikapcsolódás.

Szerinted milyenek a magyar nők? Mennyire adnak magukra, a sminkjükre?

Először is szeretném leszögezni, hogy a smink nem a gazdagok kiváltsága. Ez nem egy VIP klub, amibe lehetetlen bekerülni. A smink szabadság és az egyéniségünk kifejezése. A sminkelés, azt hiszem, a saját nőiességünk tisztelete, az hogy folglkozunk a külsőnkkel, hogy igényesek vagyunk magunkkal szemben. Nem azt mondom, hogy aki nem sminkel az igénytelen. Nem igaz. Én sem sminkelek minden nap, sőt általában lehelett vékony sminkben szoktam lenni. Én azt mondom, hogy egy alap szépítő sminket minden nőnek meg kell tanulnia elkészíteni, az ápolt hatásért, és ezt alkalmaznia kell a megfelelő időben a megfelelő helyen. Úgy látom, hogy a magyar nők közepesen állnak sminkelés szempontjából, bár a fiatalabb korosztály egyre erősebb ilyen téren. Sokakban megvan az igény, de bizonytalanok. Ezért találtam ki az egyéni sminkoktatást, ami egy 3 órás, civileknek szóló “Hogyan sminkeljem magam?” tanfolyam. Ilyenkor megtanítom a vendéget a termékek és eszközök használatára, megbeszéljük milyen színek állnak jól neki és kialakítjuk a saját sminkelési stílusát.

Mik azok a termékek, amikkel szerinted elkezdhető ez a folyamat? Vannak olyan sminkszerek, amik minden női táskában benne kéne, hogy legyenek?

Az első dolog amire szükségünk lesz, az idő. A sminkelés a bőrápolásnál kezdődik. Fontos, hogy legyen egy jól kialakult arcápolási rutinunk, tisztítás és hidratálás a kulcsszavak. Fontos még a fényvédelem és az, hogy az életkorunknak és bőrtípusunknak megfelelően ápoljuk az arcunkat. Az alap sminktermékek köze sorolnám az alapozót, amiből jó, ha van egy lágyabb és egy erősebb fedésű is a neszeszerünkben. Korrektor külön a szem területére és külön a bőrhibákra. Egy lágy, üde pirosító. A szemöldökünknek megfelelő formázó vagy színező termék, ez lehet szemöldökzselé, -ceruza, -por vagy gél. Legyen legalább egy földszínű szemhéjpúder palettánk, egy hozzá passzoló ceruzával. Természetesen szempillaspirál. Egy natúr és egy dögös rúzs és maréknyi ecset. Plusz egy fontos tipp, inkább vegyünk kevesebb terméket, de azok legyenek jó minőségűek.

Azt gondolná az ember, hogy a divatszakmában dolgozók mind feketében járnak, kimértek és hűvösek, de te pont az ellenkezője vagy ennek a sztereotípiának.

Feketében szoktam dolgozni, ez egy szakmai etikett, ennek egyébként több oka is van. A szolgáltatóknak semlegesnek kell maradniuk, nem lehetnek harsányak és feltűnőek. A fekete az egységes uniform, ezt követem én is. Nem érzem magam kimértnek és hűvösnek. Nagyon közvetlen vagyok, mosolygós és vidám. A magánéletében egy rocksztárhoz tudnám hasonlítani magam, imádom az életet, a zenét, a társaságot, nagyon intenzív vagyok, harsány és sokszor hangos. Ezt nehéz volt mérsékelnem a munkámban, de ma már többé-kevésbé sikerült. Pezseg a vérem, nem tudok egyhelyben ülni és folyton keresem a kihívásokat.

Nagyon izgalmas a munkádban, hogy aktív részese lehetsz a kulisszatitkoknak. Mennyire élvezed ezeket az intim, backstage-pillanatokat?

A sminkelés egy végtelenül intim dolog. Sok vendégemhez járok házhoz sminkelni, ami még annál is intimebb. Ezek nagyon izgalmas pillanatok, de ugyanakkor rengeteg felelősséggel járnak. Rendkívül fontos számomra a vendégeim privát szféraja, éppen ezért alig, vagy egyáltalán nem láthatóak róluk képek a felületeimen. Ezért sokan azt hiszik, hogy csak sztárokat sminkelek, mert róluk rendszeresen teszek közzé tartalmakat, hiszen közszereplők, a magánemberekről viszont nem. Pedig jóval több magánszemélyt sminkelek, mint ismert embert. Számomra nélkülözhetetlen a lojalitás és azt gondolom, hogy egy jó sminkesnek meg kell teremteni azokat a körülményeket, amiben a vendége biztonságban érzi magát.

Mik voltak a nagyobb mérföldkövek a karrieredben? Ki volt a leghíresebb ember, akit sminkeltél, vagy volt-e bármilyen extrém felkérésed?

Az első és legfontosabb mérföldkő, mondhatni az alapkő letétel, amikor elvégeztem a sminkiskolát. Majd kicsit később felvettek a MAC Cosmeticshez, ahol 5 kemény évet töltöttem. Rengeteget tanultam náluk, sokat fejlődtem sminktechnikailag és betekintést nyerhettem egy jól menő vállakozás működésébe. A MAC után a saját vállalkozásomat kezdtem el építeni, ami a mai napig tart. Ez óriási lépés volt számomra, hatalmas felelőséggel. Pohorelli Bettina lettem, egyszemélyes vállalkozás. Minden rajtam áll vagy bukik. Azt hiszem, ekkor nőttem fel igazán. Aztán kaptam egy lehetőséget 2018-ban, a MAC arca lettem, saját kollekcióval. Ez óriási dolog, határozottan erre vagyok a legbüszkébb. Azóta is a saját vállalkozasomat építem, rengeteg megvalósításra váró ötletem van és imadok elveszni a részletekben. A magyar celeb világ krémjét sminkeltem már. Előadókat, műsorvezetőket, színészeket, énekeseket, üzletasszonyokat, luxusfeleségeket. Nem rég Magyarországon járt a Tesla tulajdonos Elon Musk édesanyja, Maye Musk. Azt gondolom, világ viszonylatban ő volt a leghíresebb hölgy, akit sminkelhettem.

Idén jelöltek egy közösségi média díjra, mivel magyar viszonylatban elég méretes, 50 ezres követői bázisod van. Azt mondod, elsősorban sminkes vagy, de nem gondolkodtál el azon, hogy influencerként folytasd az életed?

Elsősorban sminkesként szeretnék érvényesülni, az Instagram-oldalamat is ennek alárendelve használom. Főleg beauty témában osztok meg tartalmakat, amit a vendégköröm és a saját magam szórakoztatására teszek. Egyedül foglalkozom ezzel, ami szerintem látszik is, mert nagyon lassan haladok vele. Az Instagram használata abszolút beletartozik egy jó sminkes munkájába, nálam olyan 95% a sminkelés és az azzal kapcsolatos elfoglaltságok és 5% az social media használat. A jövőben szeretnék több szakmai tartalmat is megosztani, blog formájában. Számomra a legfontosabb az, hogy egy hiteles szakembert lássanak bennem, ne pedig egy sokadig gyönyörű, de üres profilt.

A tízkezű apa - Bíró Tamás, az első hazai blogger apuka. A fiatal édesapa úttörőnek számít abban, amit csinál: a családról, gyerekenevelésről beszél - magyar férfiként.

Leadfotó: instagram.com/bettinapohorelli

Oldalak

Szólj hozzá Te is!