#filternélkül - Ez a srác jobban sminkel, mint egy lány - Ismerd meg Csabit!

Csak egy leheletnyi smink vagy őrületes kreáció? Mészáros Csabinak egyik sem jelent gondot. Egy nem hétköznapi férfi sikertörténete a szépségiparból.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Srác púder puffnival

Még Franz Kafka is irigyekdve figyelné a díjnyertes magyar sminkes, Mészáros Csabi lenyűgöző átváltozásait. Fiatal kora ellenére több évtizede a szakmában alkotó, profi sminkeseket is lepipál kreációival, amiket rendszeresen meg is mutat az interneten. Több ezer feliratkozója van saját YouTube csatornáján, az Instagramon pedig közel 15.000-en követik munkásságát. Csabi már gyerekkora óta vonzódik a szépségápoláshoz, de csak az utóbbi néhány évben nyergelt át a fodrászszékből a smink- és maszkmesterség világába. Ebben pedig döntő szerepe volt annak, hogy a szakma és a közönség is elismerte, mint művészt és egyéniséget.

A #filtnernélkül interjúsorozat következő vendége a NYX Face Awards verseny tavalyi nyertese volt, aki megdöbbentő őszinteséggel beszélt arról, milyen ma Magyarországon férfiként sminkesnek lenni.

Interjú Mészáros Csabival

Mikor nyúltál először valami „tipikus” lányos szépségcikkhez?

Már általános iskolás koromban is vonzottak ezek a dolgok. Gyakran kísértem el az anyukámat a szépségszalonba, ahol álmélkodva figyeltem, hogy szépítik a hölgyeket a fodrászok, manikűrösök vagy éppen a kozmetikusok, sminkesek. Tizenéves lehettem, amikor először kipróbáltam, hogy működnek ezek a dolgok az én kezemben. A nyarakat szinte mindig a nagynénémnél töltöttem, Simontornyán, ahol az unokatestvéremen és a lány barátnőin kísérletezgettem. Megcsináltam a körmüket, a sminkjüket és rettenetesen élveztem.

Magadon nem próbáltad ki ezeket a dolgokat?

Először mindig csak másokat szépítettem, de idővel egyre kíváncsibb voltam és magamon is kipróbáltam dolgokat. Emlékszem, egyszer a kisujjamra ragasztottunk egy tipes műkörmöt, de megeskettem az unokatesóm, hogy ne árulja el a szüleimnek, mert akkor biztosan teljesen kiakadnának.

Azóta viszont sok idő eltelt, és műkörmöd ugyan most nincs, lányokat megszégyenítő sminked van és egy magassarkú cipő van a lábadon. Hogy fogadták a szüleid, hogy egy cseppet sem átlagos a külsőd?

Szerencsére maximálisan támogatnak mindenben. Ha valami negatívat megélnek ezzel kapcsolatban az egyetlen dolog: féltenek. Főleg apukám az, aki nagyon aggódik azon, nehogy bántsanak mások a kinézetem, az egyéniségem miatt.

Volt ilyenre példa?

Általános iskolában sajnos volt. Egyszer egy nagyon jó barátommal - akinek hozzám hasonló identitása van -, rózsaszín pólóban mentünk suliba. Emiatt megfenyegettek minket, hogy megölnek minket, ha még egyszer meglátnak így öltözve. Persze, üres fenyegetőzés volt, de akkor is mély nyomot hagy az emberben az ilyesmi. A középiskolában már sokkal jobb volt a helyzet, ott már bátrabban öltözködtem és egy-egy smink terméket is használtam már. Mikor később fodrászként kezdtem el dolgozni, még előny is volt számomra az extravagáns külső. A tinilányoktól az idős hölgyekig, mindenki imádott. Sőt, egyszer egy focista vendégem is volt, akin nagyon látszott, hogy teljesen zavarba hozza a megjelenésem, de miután beszélgettünk pár szót, ő maga kért elnézést amiatt, mert ítélkezett a külsőm alapján.

Mikor döntöttél úgy, hogy lecseréled a fodrászkodást és belevágsz a sminkelésbe?

A munkahelyemen, ahol fodrászként dolgoztam, volt egy kozmetikai rész is. Néha kaptam tőlük pár sminkterméket, amiket otthon elkezdtem kipróbálni. Elkezdtem lefotózni a sminkeket, és megosztottam az Instagramon is. Valahogy így indult ez az egész. Egyre többen kezdtek el követni, folyamatosan like-olták, ha megosztottam egy-egy új tartalmat, majd jött a NYX sminkversenye, amire a környezetem biztatására jelentkeztem. Lehet, hogy ezt kevesen gondolnák rólam, de alapvetően nagyon kevés az önbizalmam és meg sem próbáltam volna ezt a versenyt, ha mások nem biztatnak rá. Nagyon fontos számomra, hogy amit csinálok az minőségi és hiteles legyen, ezért a videós anyagok elkészítéséhez segítséget kértem. A kreatív szemléletmódom és a befektetett idő és energia szerencsére kifizetődött, megnyertem a versenyt. Ezt nagy elismerésként éltem meg, hiszen teljesen autodidakta módon tanultam meg a sminkelést és a nagyobb kreációkban bemutatott maszkokat is az internet és a fantáziám segítségével készítettem el.

Olyannyira elismert a szakma, hogy ma Budapest egyik nívós sminkiskolájában vagy oktató.

Ez hatalmas lehetőség számomra. Egyénileg foglalkozom a tanítványokkal, akik hasonló korúak és érdeklődésűek, mint én. Az utóbbi időben rengeteg kedves embert ismertem meg, akikkel olyan jókat nevetgéltünk a tanfolyamok során, hogy kicsit be is rekedtem. A Glamour Makeup Academy-ben egyébként nem csak a hangulat jó, hanem az is, hogy az intenzív sminktanfolyamok időtartamára ingyenes szállást is biztosít. Mivel én a hétköznapokban Siófokon élek, sokszor előfordul, hogy a külföldi vagy vidéki diákokkal együtt töltök itt néhány estét, amik mindig szuper hangulatban telnek.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tartalomgyártást, a tanítást és az egyéb sminkes felkéréseket?

Az utóbbi időben sajnos kevesebb időm jut a videózásra. Az Instagramon folyamatosan aktív vagyok, a jövőben is szeretném ezt a közösségi média platformot előnyben részesíteni. Egy videós anyag elkészítése nagyon hosszadalmas, ráadásul nekem az a tapasztalatom, hogy a YouTube-on kevesebb elérést produkálok, mint az Instán. Ide főleg fotókat szoktam feltölteni magamról és a kreációkról, de mostanában már megosztom azokat a munkáimat is, aminek nem én, hanem egy vendég az alanya. Sokszor elbizonytalanodom, hogy a közönségem szereti-e majd, amit kitaláltam és ez eléggé frusztráló tud lenni. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érdekel, hányan követnek és like-olják a tartalmaim.

Miért vagy bizonytalan?

Szerencsére nagyon sokan elismernek, mind a szakmából, mind az internetezők körében, de időről időre feltűnik egy primitív beszólogató, aki kikezdi az ember önbizalmát. Volt már olyan, akit blokkolnom kellett a közösségi oldalaimról, annyira minősíthetetlen stílusban írt nekem. De örülhetek, hiszen többségben vannak a támogató, pozitív tartalmú üzenetek. Mindenkinek válaszolok, aki a véleményemet kéri, vagy csak egy-egy sikerét osztja meg velem. Van már pár rajongóm is, akik reprodukálják a sminkjeimet, vagy éppen lerajzolnak és elküldik nekem. Ez viszont nagyon jó érzés.

Van olyan a külsődben, amit nem szeretsz?

Persze! Az utóbbi időben meghíztam, de ezen könnyen tudok változtatni, ha tudatosabban étkezem és többet sportolok. Hosszú évekig küzdöttem az orrommal is, amit egyenesen gyűlöltem, ezért rászántam magam egy plasztikai beavatkozásra. Iszonyatosan fájdalmas procedúra, de megérte. Nem vagyok maradéktalanul elégedett vele, de sokkal magabiztosabb vagyok, mint korábban.

A rendkívül nőies sminkjeid mellé, szinte mindig meghagyod a borostád. Szereted ezt a kettősséget a külsődben, vagy felmerül benned, hogy szívesebben élnél női testben?

Régebben, amikor modellkedtem sokkal vékonyabb voltam, most viszont nem elég csontos az arcom, ezért elsősorban optikai, esztétikai szempontból fontos nekem, hogy legyen borostám. Érdekes, amit kérdezel, mert már sokat gondolkodtam ezen. Ha lenne rá garancia, hogy teljesen úgy sikerülne egy ilyen beavatkozás, hogy 100%-ig női testben élhetném az életem, és rendelkeznék az ehhez szükséges anyagi feltételekkel, akkor azt gondolom, belevágnék. Vannak ilyen téren példaképeim, mint például Nikita Dragun vagy Gigi Gorgeous. Abban biztos vagyok, hogyha ez valaha összejön, akkor egy videós sorozatban erről is beszámolnék róla.

Azt mondtad, hogy elfogadó a családod. Egy ilyen drasztikus lépéshez mit szólnának?

Beszélgettünk már erről a szüleimmel. Anyukám nagyon elfogadó, de még apukám is azt mondta, hogy talán női testben kevesebben bántanának, így neki sincs ellene kifogása.

Hogy képzeled el magad öt év múlva? Most nem feltétlenül a külsődre gondolok…

Nagyon szeretnék addigra rengeteget fejlődni. Magabiztosabb lenni. Boldog lennék, ha több felkérést kapnék, nagyon szívesen dolgoznék például filmekben maszkmesterként. De nagy vágyam az is, hogy átalakíthassak hírességeket, szívesen csinálnék sminket például Cinthya Dictatornak. Idővel örülnék, ha lenne egy saját smink márkám is. A művészet szerintem egy nagyon jó eszköz arra, hogy másokat inspiráljunk. Szeretnék segíteni azoknak a fiúknak is, akik hozzám hasonlóak és esetleg félnek megmutatni magukat vagy a tehetségüket.

#filternélkül: Elüldözték a gimiből, ma tízezrek követik – Ismerd meg Rékát! A fiatal lány ma Magyarország egyik legnépszerűbb influencere. Mi lehet a titka?

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / Szilágyi Virág

Oldalak

Szólj hozzá Te is!