Ferenc pápa feleségül kérte fiatalkori szerelmét, de a sors közbeszólt: ezért kellett elhagyniuk egymást

Egy 83 éves argentin hölgy, Amalia Damonte egy interjúban mesélte el, hogy ő és Ferenc pápa egykor szerelmesek voltak egymásba. Össze akarták kötni az életüket, ám a sors más utat szánt nekik.

Szerelmes volt fiatalon

Az 1936-ban Buenos Airesben született olasz származású Jorge Mario Bergoglio tizenhét évesen érezte először, hogy a keresztény egyház szolgálatába kell lépnie, ám ez csak pár évvel később következett be, egy ideig ugyanis vegyésztechnikusként tanult az argentin fővárosban. 1958-ban végül úgy döntött, hogy a papi hivatást választja, majd belépett a jezsuita rendbe. Több mint húsz évig a rend argentin provinciálisaként szolgált, majd 1980-ban Németországba utazott, ahol a doktori disszertációján dolgozott. Nem sokkal később hazatért szülőhazájába és Buenos Aires érseke lett. 2001-ben II. János Pál pápa kinevezte bíborossá, a Vatikánon belül pedig az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációban, a Megszentelt Élet Intézményeiben és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjában látott el feladatokat. Miután XVI. Benedek hét év után lemondott a pápai trónról, az összehívott konklávé második napján, 2013. március 23-án pápává választották az akkor hetvenhét éves Jorge Mario Bergogliot. Assisi Szent Ferenc után vette fel a pápai nevét, ezzel kiállva a véleménye mellett, miszerint az egyház hitelességét az egyszerűség adja. Míg vannak, akik a dogmatikus eszméket felváltó és megreformáló álláspontjai miatt kritizálják, sokan támogatják a világias beállítódás újító erejét. Ferenc pápa sokat humorizál, és többször használ anekdotákat, mivel arra törekszik, hogy közérthetően beszéljen létfontosságú témákról. Emellett sokak szimpátiáját nyerte el azáltal, hogy ugyanazt a szerény életet éli, mint életének korábbi szakaszaiban: lemondott a pápáknak járó javakról, mint például a fényűző lakosztályról és a hatalmas luxusautóról. Elmondása szerint szívesebben közlekedne busszal és metróval, de tisztában van azzal, hogy egyházfőként ezt már nem teheti meg. Helyette egy kisméretű Ford Focus-szal járja Vatikánváros és Róma utcáit, emellett a szokástól eltérően nem az Apostoli Palotában, hanem egy, a Szent Péter-bazilikához közeli épületben lévő lakásban lakik. Ferenc pápa életével kapcsolatosan ma már rengeteg információ áll rendelkezésre, ám azt csak kevesen tudják róla, hogy ifjúkorában merőben más tervei voltak a jövőjét illetően. Tulajdonképpen egyetlen fájdalmas szerelmi csalódásnak köszönhetjük azt, hogy ma ő a katolikus egyház vezetője: további részleteket a galériában találsz!

A 83 esztendős Amalia Damonte mesélt arról, hogy fiatalkorában egy utcában élt Ferenc pápával. Közel álltak egymáshoz, s hamarosan rájöttek, hogy sokkal többről van szó, mint barátság.
Kattints a további képekért!

Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc pápa az egyház feje, aki 9 éve tölti be a pápai tisztséget. De ki is ő valójában?

Leadfotó: MTI/AP/Andrew Medichini

Oldalak