Elhunyt Erőd Iván magyar-osztrák zeneszerző

A zongorista 83 évet élt.

Erőd Iván

A mai napon, június 24-én elhunyt Erőd Iván, magyar származású zeneszerző és zongorista. A nemzetközileg is ismert és elismert zeneművész halálhírét a Bécsi Állami Opera jelentette be.

Erőd Iván ötéves korában kezdett zongorán tanulni, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult Kadosa Páltól. Itt zeneszerzői ismeretekre is szert tett, és olyan neves művészektől tanult, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet.

Bécsi karrier

Az 1956-os forradalom bukása után egy ösztöndíj segítségével Bécsben folytatta tanulmányait, zeneszerzés- és zongoraszakon szerzett diplomát 1961-ben. A Bécsi Állami Operánál korrepetitorként tevékenykedett és szólistaként is sűrűn láthatta őt a közönség a '70-es évekig. 1971-től a grazi zeneakadémia professzora lett, majd 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt.

Erőd Ivánt 2009-ben megválasztották a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztályának rendes tagjaként. Kitüntették továbá a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjával is, amit pénteken vette át helyette fia, Adrian Eröd baritonénekes a bécsi Albertina múzeumban -írja a hirado.hu

A magyar-osztrák zongorista, zeneszerző 83 évesen hunyt el.

Leadfotó és fotó: youtube.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!